Povratak sa godišnjih krivac što BiH prednjači u broju zaraženih

September 16, 2020, 5:48 am
Pomoćnik ministra zdravlja FBiH Goran Čerkez rekao je da je povratak s godišnjih odmora jedan od najvažnijih razloga što BiH u posljednje vrijeme prednjači u broju zaraženih virusom korona, posebno u zapadnoj Hercegovini.

On je ocijenio da se u BiH ljudi veoma dobro drže mjera i da je najvažnije da zdravstveni kapaciteti mogu primiti sve zaražene osobe.

Komentarišući najavu Svjetske zdravstvene organizacije da će u oktobru i novembru Evropa zabilježiti porast dnevnog broja umrlih, Čerkez je rekao da je to moguće s obzirom na to da će doći do promjene temperature, klime, provjetravanja prostorija, boravka odnosno neboravka u prirodi.

– BiH ima tri do četiri puta manji broj slučajeva smrti u odnosu na jako razvijene zdravstvene sisteme u državama poput Engleske – istakao je Čerkez.

On ocjenjuje da je rano govoriti o početku škole u kontekstu širenja virusa, prenose federalni mediji.

– Računali smo na kršenja mjera, na godišnje odmore, a škola je u ovom razdoblju povećan rizik, ali je još rano govoriti jer je tek počela. Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multiplikuju – rekao je Čerkez.

On je istakao da se očekuje, da će se pandemija držati pod kontrolom, ali da se mora stalno biti na oprezu.

– Vidjeli ste šta se događa u Španiji, Francuskoj…Moramo stalno biti na oprezu – rekao je on.

Čerkez je dodao da inspekcije rade svoj posao, ali je to uglavnom na nivou apela, a ne kažnjavanja.

– Ako podignemo svijest i počnemo se ponašati po mjerama – distanca, maska, pranje ruku i lična higijena, ako se tog pridržavamo, olabavićemo neke mjere… dok imamo diskoteke koje rade, a niko ih ne sankcioniše, dok imamo proslave, nije dobro – rekao je Čerkez.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *