Povećan broj požara u Srpskoj, kritično kod Foče

Povećan broj požara u Srpskoj, kritično kod Foče

Vatrogasci, policija i mještani pokušavaju da lokalizuju požar u Handićima, na oko tri kilometra od Foče, koji se brzo širi i prijeti da ugrozi kuće i pomoćne objekte.

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Foča, koja je angažovala obje kamion- cisterne i jedno malo vozilo, Srni je rečeno da gore livade i stogovi sijena, voćnjaci, šuma i rastinje, a da širenju vatre pogoduje jak i vruć vjetar.

Fočanskim vatrogascima u pomoć su pritekle kolege iz susjedne opštine Foča-Ustikolina u Federaciji BiH /FBiH/, pripadnici policije i vatrogasna služba Kazneno-popravnog zavoda, potvrđeno je u Policijskoj upravi Foča.

Požar je krenuo od magistrale Foča-Goražde, i to na dijelu ispod magistrale prema rijeci Drini, a vjetar ga je prenio preko magistrale.

U opasnosti je bio i privredni objekat “Boletus”, koji se bavi otkupom i preradom voća i šumskih plodova, a koji se nalazi na samoj magistrali.

Objekat je odbranjen, ali se vatra brzo širi uz brdo, prijeteći kućama u gornjem dijelu sela.

Zbog požara je dvadesetak minuta bio obustavljen saobraćaj na putu Foča-Goražde, ali je nakon što je vatra odbijena od magistrale, ponovo uspostavljen.

U Mrkonjić Gradu požar kontrolišu vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i radnici šumskih gazdinstava. Vatra se širi prema Šipovu, ali nema opasnosti po stanovništvo.

Magistralni put Mrkonjić Grad-Glamoč je prohodan.

U Trebinju je požar kod sela Tulje lokalizovan na planini Bjelasnici. To požarište se prati i zbog mogućnosti da se vatra proširi prema Trebinjskim brdima.

Na planini Viduši u opštini Bileća vatrogasci i šumari kontinuirano motre požar na nepristupačnom terenu.

U Ljubinju su vatrogasci djelovali na aktivnom požaru kod Planog Dola i sela Žabice.

Lokalizovan je požar u mjestu Košare u opštini Novo Goražde.

U Alugama u opštini Foča, vatrogasci i radnici šumskog gazdinstva lokalizovali su šumski požar.

Ugašen je požar i u opštini Srebrenica. Vatra je izbila u mjestu Dobrak prema Skelanima, gdje je prijetila dalekovodu koji se pruža prema Srbiji.

U opštini Sokolac ugašen je požar koji je zahvatio površinu od 15 hektara niskog rastinja i šume na lokalitetu Brezovo polje-Grabenice kod Knežine, a u Vatrogasnom odjeljenju tvrde da je vatra podmetnuta, da znaju ko je to učinio, te da su sve prijavili policiji.

Požar su sinoć ugasile dvije ekipe vatrogasaca Vatrogasnog odjeljenja Sokolac i oko 80 radnika Šumskog gazdinstva “Romanija”.

Komandir Vatrogasnog odjeljenja Mile Šarac rekao je Srni da je požar bio širih razmjera, te da je u posljednjem trenutku odbranjena kuća povratnika na tom lokalitetu.

Tehnički direktor ŠG “Romanija” Strahinja Bašević naveo je da je šteta nanesena podmlatku, prizemnoj flori, izgorjela su pojedinačna niska stabla bora, jele i smreče.

Radnici ovog gazdinstva dežurali su tokom noći na ovom lokalitetu.

Iz ŠG “Romanija” apeluju da stanovništvo bude veoma oprezno pri paljenju vatre na otvorenom.

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj registrovano je još 17 uspješnih protivpožarnih intervencija na otvorenom.

 

Izvor: RTRS, SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.