TV K3

android aplikacija

instaliraj

Potresna priča Todorića (VIDEO)

Potresna priča Todorića (VIDEO)

Bolest moje supruge pokazala nam je u kakvom društvu živimo, rekao je Mladen Todorić, suprug radnice Slobodanke Todorić iz Dervente, koja je usred liječenja od karcinoma dobila otkaz, a potom, nakon intervencije sindikata i medija, vraćena na posao.

– Razočarani smo lokalnom vlašću u Derventi, jer nas nijedan odbornik ni načelnik nisu čak ni pozvali telefonom, dok je, s druge strane, nama nepoznat čovjek, otac dvoje djece, ponudio da mojoj supruzi donira bubreg. Razočarani smo i zdravstvenim sistemom, jer tokom liječenja od najtežeg oblika karcinoma niko Slobodanki nije dao šifru, koja bi je oslobodila od plaćanja participacije – rekao je Todorić i dodao da je posebno razočaran ponašanjem poslodavaca.

– Slobodanka i ja smo odgojili troje dece. Dvije kćerke su ineženjeri, najmlađa, koja je vukovac, uči njemački. I ona će studirati, ali u Gracu ili Minhenu i neće se vraćati u RS. Ne damo našu djecu osionim poslodavcima  – rekao je Mladen.

On je dodao da se u ratu 39 mjeseci borio za Republiku Srpsku, a dočekao je da mora da moli, da u toj Republici Srpskoj njegova teško bolesna supruga sačuva radno mjesto i platu od 400 KM.

– Karcinom je ne samo surova, nego i finansijski zahtjevna bolest. Nama njenih 400 KM plate mnogo znači – rekao je Mladen.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, Slobodanki Todorić je, dok se liječila, telefonom javljeno da više ne dolazi na posao, jer je dobila otkaz.

Slobodanku su poslodavci fromalno prebacivali iz jednog u drugo derventsko preduzeće, iako je ona ostajala na istom radnom mjestu, kako bi izbjegli obaveze prema njoj.Klupko se počelo odmotavati, kad su se Todorići obratili Sindikatu uprave RS, koji je, iako Slobodanka nije članica tog sindikata, alarmirao medije i izvršio pritisak na institucije, nakon čega je poslodavcu naređeno da bolesnu radnicu vrati na posao.

Predsjednik ovog sindikata Božo Marić i Slobodankin suprug Mladen, su danas pred zgradom Vlade RS, simbolično u pet do 12, održali pres konferenciju, kako bi još jednom skrenuli pažnju na ovaj i slične slučajeve kršenja ljudskih i radničkih prava.

– Radnici u Republici Srpskoj više nemaju vremena i ne treba više ni minuta da trpe postupke loših poslodavaca, niti da svakog dana idu na posao sa strahom od otkaza – rekao je Marić.

On je  dodao da je slučaj  Slobodanke Todorić, dokaz da mali čovjek ima kome da se obrati u borbi za pravdu, te pozvao sve radnike u RS da se sindikalno organizuju.

Njen suprug je bio spreman da moli i rukovodstvo firme i italijanske investitore koji su u Derventi osnovali firme “Amika”  i “RELAXSHOE BOSNIA” , da vrate njegovu suprugu na posao, ali mu je sa portirnice poručeno da im se može „obratiti samo preko suda“.

(Srpskainfo – Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)

 

 

 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.