TV K3

android aplikacija

instaliraj

Postavljen kamen temeljac za Rusko svepravoslavno etno-selo

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc i gradonačelnik Doboja Obren Petrović postavili su kamen temeljac za izgradnju prvog ruskog svepravoslavnog etno-sela u sklopu manastirskog kompleksa posvećenog Svetoj Matroni Moskovskoj u dobojskom naselju Ritešić.

Postavljen kamen temeljac za Rusko svepravoslavno etno-selo

Kerestedžijanc je rekao sinoć novinarima da polaganje kamena temeljca za rusko etno-selo predstavlja utvrđivanje pravoslavnih i duhovnih osnova zajedničkog života dva naroda.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da je izgradnja ovakvog objekta jedinstvena u BiH i ukazuje na vezanost srpskog pravoslavnog naroda sa ruskim.

Petrović je obećao pomoć gradske uprave izgradnji etno-sela.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić rekao je da se rusko svepravoslavno etno-selo gradi u sklopu manastirskog kompleksa posvećenog Svetoj Matroni Moskovskoj.

“Izgradićemo duhovni centar sa svim neophodnim sadržajima, koji uključuje manastir, etno-selo sa tradicionalnim ruskim kućicama, restoran posvećen caru Nikolaju Romanovu, konačište i sportsko-rekreativne terene”, naveo je Gajić.

Manastirski kompleks projektovan je u ruskom stilu sa elementima ruske crkvene arhitekture, ima pet kupola, glavni krst je visok dva i po metra, a ukupna visina crkve je 19 metara.

Po završetku izgradnje predviđeno je da manastir vodi žensko sveštenstvo, rekao je Gajić.

Prema njegovim riječima, manastirski kompleks se gradi uz pomoć naroda i vjernika sa ovog područja i pomoću drugih ljudi dobre volje.

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, lokalni odbornici u Skupštini grada Doboj i druge zvanice iz politike, privrede i kulture.

Selo Ritešić nalazi se na tromeđi grada Doboja i opština Derventa i Modriča.

Komentarišite

Your email address will not be published.