TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pospješuje li ricinusovo ulje rast kose?

Pospješuje li ricinusovo ulje rast kose?
Brzom pretragom na YouTubeu naići ćete na desetine svjedočanstava o pozitivnim svojstvima ricinusovog ulja kojem, vrlo često, pribjegavaju i mnoge holivudske zvijezde. No, pitanje pospješuje li ricinusovo ulje i sam rast kose, u javnosti izaziva podijeljena mišljenja. Mit ili ne?

Ricinusovo ulje često se primjenjuje u pripremi kozmetičkih ili preparata za kosu. Iako ne postoje naučni dokazi da ovo ulje zaista pospješuje rast kose, prema riječima eksperata, praksa pokazuje drugačije.

“Njegova antibakterijska svojstva dobrim dijelom onemogućavaju zapaljenje folikula dlake, dok ricinoleinska kiselina stimuliše cirkulaciju i pomaže rast kose”, tvrdi frizerka Bridgette Hill.

No, da bi imalo efekta, ulje se mora djelimično zagrijati, i trebate ga ostaviti (barem trideset minuta) da “odradi svoje”.

Ricinusovo ulje koristi se za sve tipove kose, no preporučuje se da ga izbjegavaju osobe koje imaju problem s peruti koja se, u kombinaciji s uljem, samo može dodatno raspršiti.

Kada je u pitanju primjena ricinusovog ulja na trepavicama ili obrvama, kozmetičari i naučnici pozivaju na oprez, posebno ako se radi o skidanju šminke ovim uljem. Ukoliko micelarnu vodu ipak želite zamijeniti ricinusom, prije toga obavite razgovor s oftalmologom ili uradite alergotest.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.