TV K3

android aplikacija

instaliraj

Posle cunamija predsednik Indonezije traži međunarodnu pomoć

Posle cunamija predsednik Indonezije traži međunarodnu pomoć

Nema dovoljno hrane i vode za preživele u cunamiju u Indoneziji. Broj žrtava premašio osam stotina, potraga za nestalima se nastavlja. Predsednik Indonezije Džoko Vidodo zatražio je međunarodnu pomoć. Sve su brojnije optužbe na račun Centra za zemljotrese da je pogrešno procenio opasnost od cunamija.

Slike nesrećnih ljudi, srušenih kuća zgužvanih krovova, oštećenih puteva i mostova obilaze svet. Preživeli ljudi na ostrvu Sulavezi traže hranu i vodu. Sve je više pljački, a raste i strah da će konačni broj stradalih biti veći.

U mestima sa najviše poginulih pripremaju se prve masovne sahrane. Prijavljene su i desetine nestalih koji su najverovatnije zarobljeni u ruševinama ispod hotela i tržnog centra u malom gradu Palu, udaljenom 1.500 km od Džakarte.

“Posle zemljotresa, video sam mnogo zemlje, kao da se planeta okretala u krug. Kad se to zaustavilo, pozvalo sam ćerku. Pitao sam: Saro, gde si?”, kaže očevidac Tivi Lanto.

Iz nekih ugroženih područja još nema nikakvih vesti. Glavni put za Palu, prestonicu Južnog Sulavezija, blokiran je odronom, a i most je van funkcije. Aerodrom je zatvoren.

Nacionalna agencija za spasavanje saopštila je da je jedna žena spasena u toku noći u okolini grada Balaroa. Do pojedinih oblasti je teško dopreti, kao što je Dongala, gde živi 300 hiljada ljudi. Među stotinama nestalih prijavljeno je pet stranaca: tri Francuza, i po jedan Južnokorejac i Malajac.

Predsednik Indonezije, posetio je razorena područja i pozvao na strpljenje.

“Znam da postoje mnogi problemi koje treba rešiti u kratkom roku. Nema struje. Od sedam elektrana, samo dve rade. Naredio sam da se poprave putevi i da dobijete gorivo. U toku noći stiže teška mehanizacaija, a sa njima hrana i voda za piće”, istakaoj e predsednik Joko Vidodo.

Državna komapanija za energetiku obezbedila je 4.000 litara goriva spasilačkim ekipama, a iz državnih rezervi krenula je tona pirinča ka ugroženim područjima.

Vlada je izdvojila više od 37 miliona dolara za popravke kuća. Australija, Tajland i Kina su ponudili pomoć, a Evropska unija je izdvojila 1,5 miliona evra.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.