TV K3

android aplikacija

instaliraj

Popovići- arapskim parama grade na srpskoj zemlji

U Sarajevu, a posebno u njegovoj okolini, sve je više gradilišta čiji su investitori porijeklom iz Persijskog zaliva.

Popovići- arapskim parama grade na srpskoj zemlji

Niču cijela naselja i kompleksi, a da lokalne vlasti i ne znaju u koje svrhe i za čije potrebe. U protekle dvije godine, stotine hektara zemljišta u Sarajevu i njegovoj okolini prodato je strancima. Reklo bi se da finansijeri iz Kuvajta, Libije, Ujedinjenih emirata, Sirije i Katara postepeno osvajaju Sarajevo i prigradska naselja Ilidžu, Hadžiće, Trnovo…

Poslednji u ovom nizu – Ilijaš na meti su stranih finansijera i sada je već izvjesno, domaćih sumnjivih posrednika. Samo u Mjesnoj zajednici Popovići niče naselje od 60-ak stambenih jedinica, a na građevinare čekaju još dvije pripremnjene lokacije sa desetinama hektara zemljišta.

Baš kao sarajevska naselja Osenik, Lokve, Drozgometva, Crepljani, Dobroševići, Sokolović Kolonija i Popovići su pretvoreni u gradilište. Mašine su trenutno utihnule. Ali samo nakratko. Starosjedioci Popovića ne znaju mnogo, osim da se gradi na srpskoj zemlji. Ne znaju, međutim, ni ko gradi naselje, niti ko će u njemu stanovati. Nelagoda od pridošlica je očigledna.

Načelnik opštine Ilijaš Akif Fazlić kaže da je za njih veoma bitna budžetska pozicija i prihodi koje dobijaju.

– Ja to gledam pozitivno, kao privrednu aktivnost – kaže Fazlić.

Saglasno je i opštinsko vijeće. Baš danas su se potrudili da desetine hektara poljoprivrednog zemljišta pretvore u građevinsko zemljište u naselju Ljubinići. Po istoj metodi prethodno su digli ruke i za 120 hektara u Popovićima i kuvajtskim dolarima popunili rupe u budžetu za izdate dozvole i saglasnosti.

Načelnik kaže da te aktivnosti imaju i privredni karakter, jer je angažovana domaća građevinska operativa. Ali, sve ostalo obavijeno je velom tajni. Uključujući i posrednike koji za račun investitora odrađuju posao na domaćem tlu.

On tvrdi da je riječ je o posredničkoj firmi MM United, dok drugi izvori navode da je to firma Bosnia for Investment and Development. I jedni i drugi potrudili su se da zametnu tragove. A takvih je u BiH sve više.

Od 108 pravnih subjekata koje je Služba za poslove sa strancima kontrolisala – 72 su bez adrese.

Posrednici sa svega 2.000 KM osnivačkog kapitala, raspolažu i sa po 50 nekretnina vrijednih desetine miliona maraka. Da li je novac u BiH zaista stigao iz Kuvajta, ili se iz domaćih ilegalnih tokova postepeno prebacuje u legalne, to je već pitanje za inertne poreske uprave i lokalnu policiju. A za sve ostale – ima li ovaj proces naseljavanja stranih državljana – političko pokroviteljstvo i hoće li za koju godinu i dekadu, promijeniti nacionalnu strukturu u BiH?

 

(RTRS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.