Poništeni rezultati šest zemalja na Evroviziji, među njima i Crna Gora

May 16, 2022, 12:48 pm

Ovog vikenda održana je 66. Evrovizija koja se ove godine održavala u Torinu, a na kojoj je pobijedila Ukrajina s pjesmom “Stefanija”, a nakon takmičenja otkriveno je da iza kamera nije sve išlo po planu jer što su otkrivene nepravilnosti prilikom glasanja.

Eurosong u Italiji ostaće zapamćen po brojnim problemima u organizaciji, a dodatnu dramu prouzrokovalo je šest evropskih žirija kod kojih su utvrđene nepravilnosti prilikom glasanja.

Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja za pobjednika Eurosonga su: Azerbajdžan, Crna Gora, Gruzija, Poljska, Rumunjska i San Marino.

O svemu se oglasio EBU koji je u saopštenju objasnio kako su došli do zamjenskog rezultata za poništene glasove žirija koji su uhvaćeni u “varanju”.

“U analizi glasanja žirija od strane panevropskog glasačkog partnera Europske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Evrosonga 2022., utvrđeni su određeni nepravilni obrasci glasanja u rezultatima šest zemalja. Kako bi se uskladio s Uputama za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje da bi izračunao zamjenski rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale.

Javni servisi Azerbejdžana, Crne Gore, Rumunije i Gruzije zahtijevali su objašnjenje od EBU, a to tijelo nije obrazložilo zašto su glasovi šest žirija isključeni.

Podsjetimo, srpska predstavnica Konstrakta je osvojila 5. mjesto i definitivno bila miljenica publike, nakon čega se srećna vratila u Beograd.

Iako je na malim ekranima izgledalo sve odlično tokom spektakularnog finala, iza kulisa se uoči samog glasanja zapravo odvijala prava drama, prenio je belgijski javni servis VRT.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.