Pomozite telu da se izbori sa vrelinom!

Ne izlazite po najvećoj vrućini napolje, zaštitite kožu kremama i odgovarajućom odećom, unosite dosta prohlađene tečnosti i izbegavajte tešku hranu, podsećaju stručnjaci na početku još jednog tropskog dana.

Pomozite telu da se izbori sa vrelinom!

Trideset pet stepeni u plusu za Srbiju i region više nisu iznenađenje, ali za ljudski organizam toliko visoke temperature i dalje su izazov. Dan pred nama biće pravi tropski, temperatura će rasti i do 40 stepeni Celzijusove skale.

Mnogi prethodnih dana nisu poslušali savete stručnjaka, pa su i po najvećoj vrućini izlazili napolje, tako da je Hitna pomoć imala pune ruke posla.

Izbegavajte direktno izlaganje suncu tokom tropskih dana

Izbegavajte direktno izlaganje suncu tokom tropskih dana

Osetljivost organizma na vremenske ekstreme može se smanjiti boravkom u prirodi, dužim spavanjem, pravilnom ishranom i unosom dosta blago prohlađene tečnosti. Lekari podsećaju da svi, a naročito oni sa nekim hroničnim oboljenjem što manje borave na otvorenom tokom ovako vrelih dana i da redovno uzimaju terapiju.

Kada je vruće, organizmu najviše prija hrana koja osvežava – rashlađeno voće i povrće, nezaslađeni sokovi, voda.

Odaberite salate jer teška hrana opterećuje sistem organa za varenje i otežava hlađenje organizma

Odaberite salate jer teška hrana opterećuje sistem organa za varenje i otežava hlađenje organizma

Masna i teška hrana treba da se izbegava jer opterećuje sistem organa za varenje. U ovom periodu telu će dobro doći sveže salate od voća i salate od povrća sa maslinovim uljem, ali i ljuta hrana.

Jedno od najboljih osveženja tokom vrelih letnjih dana je, saglasiće se skoro svaki lekar, a najmlađi rado prihvatiti – lubenica.

Ne rashlađujte previše prostor u kojem boravite jer će temperaturna razlika kada budete izašli napolje dodatno opteretiti organizam, poručuju stručnjaci.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.