TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pomen za 3256 ubijenih Srba uz srednjeg Podrinja

Pomen za 3256 ubijenih Srba uz srednjeg Podrinja

Na groblju u Bratuncu danas će biti služen parastos za 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja stradalih od muslimanskih snaga u proteklom ratu, među kojima su i oni ubijeni na Petrovdan prije 28 godina u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Ovom događaju prisustvovaće predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, a nakon toga će uz centralni spomen-krst na bratunačkom groblju biti položeni vijenci.

Najveći zločin nad srpskim civilnim stanovništvo izvršen je području Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Muslimanske snage su u više navrata izvele niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt.

Samo na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka stradalo je 2.652 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ukupno stradalo oko 3.500 Srba, a 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Od početka maja 1992. do sredine januara 1993. godine muslimanske snage izvele su više od 60 napada na srpska sela i naselja.

Samo na području Srebrenice napadnuto je 16 srpskih sela i naselja u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 20 srpskih sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 460 Srba.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage, pod komandom Nasera Orića, upale su u više srpskih sela pljačkajući i paleći sve što su stigle. U srpskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili su i izmasakrirali 69 srpskih civila, dok je 22 zarobljeno, pa ubijeno.

U mjestu Kravica kod Bratunca, na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, u ranu zoru u selo su upale jake muslimanske snage i počinile masakr nad mještanima.

Tada je ubijeno 54 lica srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca. Ranjeno je 80 ljudi, a sedam muškaraca je zarobljeno i nakon torture i mučenja svi su ubijeni.

Zlikovci su njihove odsječene glave vozilima vukli ulicama Srebrenice, a tijela im nikada nisu pronađena niti su dostojno sahranjena.

Tog tužnog Božića zapaljeno je svih 688 srpskih kuća i više od 2.000 pomoćnih objekata, kao i 27 društvenih objekata u i oko Kravica.

Oko 1.000 mještana se uspjelo izvući prema Drini noseći sa sobom veliki broj djece i ranjenika.

U zoru 16. januara 1993. godine muslimanske snage su, ponovo pod komandom Orića, napale Skelane i tom prilikom ubile 57 Srba, ranile 165, a zarobile 30, koji su odvedeni u logor u Srebrenicu.

Srpsko stanovništvo je, tražeći spas, bježalo prema mostu koji spaja Skelane sa Bajinom Baštom u Srbiji.

Veliki broj je ranjen i ubijen na mostu ili u njegovoj blizini kada su pokušavali da preplivaju Drinu. Najmlađe žrtve bili su četvorogodišnji Aleksandar i njegov dvanaestogodišnji brat Radisav Dimitrijević, koji su ubijeni snajperskim hicima u pokušaju da pređu most i nađu spas u Srbiji.

Od 30 zarobljenih Srba polovina nije preživjela torturu u bošnjačkom zatvoru i logoru u Srebrenici.

Sva srpska sela oko Skelana, više od 20, muslimani su tokom rata razorili i popalili, kao i četiri pravoslavne crkve.

Srpska sela na području Vlasenice, Milića, Zvornika i Kalesije, takođe, su bila kontuinirano izložena napadima i zločinima.

Naselje Kamenica u opštini Zvornik pretrpjelo je više napada tokom 1992. i 1993. godine. U jednom od tih napada na Glođanskom brdu zarobljena su 52 borca Vojske Republike Srpske.

Prilikom oslobođenja Kamenice u februaru 1993. godine pronađene su masovne grobnice sa tijelima zarobljenih vojnika. Na svim tijelima uočeni su tragovi mučenja, dok su na mjestima stradanja pronađeni lanci, ekseri i ostala sredstva koja su pripadnici muslimanskih formacija koristili za mučenje i zlostavljanje zarobljenika.

Za zločine nad Srbima Haški tribunal je 2006. godine osudio Nasera Orića na dvije godine zatvora da bi u žalbenom postupku prvostepena presuda bila preinačena, a Orić oslobođen.

Naser Orić je oslobođen optužbi i pred sudom BiH za ratne zločine, tako da za zločine nad srpskim narodom Podrinja još niko nije osuđen.

Današnji pomen u Bratuncu će zbog epidemioloških mjera biti skromniji i sa ograničenim brojem učesnika.

Organizator ovog događaja je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Srna

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.