Političke elite da podrže reforme

April 14, 2015, 3:19 pm

Komitet je naglasio da “politički zastoj, suviše kompleksna i neefikasna instutucionalna arhitektura i nedostatak saradnje između političkih lidera ozbiljno otežavaju stabilizaciju i razvoj”, navodi se u saopštenju objavljenom u Briselu.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su lidere u BiH da se u potpunosti posvete neophodnim reformama.

“Komisija bi trebalo da obrati posebnu pažnju na primjenu presude Sejdić-Finci”, navodi se u saopštenju.

Poslanici su pozdravili izjavu o posvećenosti evropskim intergacijama u pisanoj formi, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, potpisali lideri svih političkih stranaka i potvrdila Parlamentarna skupština.

U saopštenju se navodi da su članovi Evropskog parlamenta ukazali na neophodnost efikasne primjene te izjave i zatražili izradu mape puta šireg i sveobuhvatnog reformskog plana da bi BiH napredovala na putu ka EU.

Mijenja se negativna slika o BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je BiH predugo imala negativan imidž, pa stoga i ne čudi današnji negativan izvještaj o napretku BiH koji je usvojio Komitet Evropskog parlamenta za spoljne poslove, naglašavajući da se negativna slika o BiH počela mijenjati.

“Vjerujem, ako budemo nastavili ovim tempom, da ćemo promijeniti negativnu sliku o BiH, ne brzo, ali do kraja godine biće prvi rezultati”, rekao je Ivanić novinarima u Mostaru.

On je napomenuo da će trebati vremena da se promijeni negativan imidž BiH, ali da je ta promjena započeta, dodajući da je usvajanjem izjave o opredijeljenosti BiH za evropski put načinjen mali iskorak naprijed.

“Suštinski će biti kad tih reformi bude. To je ono o čemu razgovaraju predsjedavajući Savjeta ministara i entitetski premijeri. Mislim da će taj posao ubrzo i početi”, rekao je Ivanić.

On je naveo da bi u ponedjeljak, 20. aprila, trebalo da se sastane sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini i ministrima inostranih poslova EU, od kojih će ponovo zatražiti snažniju ekonomsku podršku za BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *