TV K3

android aplikacija

instaliraj

Polaganje kamena temeljca – nova bolnica u Doboju unaprijediće zdravstvo regije

Polaganje kamena temeljca – nova bolnica u Doboju unaprijediće zdravstvo regije
U Doboju je u toku svečanost postavljanja kamena temeljca za izgradnju nove bolnice “Sveti apostol Luka”. Kamen temeljac položiće predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a svečanosti prisustvuje i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Zvanice - Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da je preko 800 miliona maraka uloženo je u zdravstveni sektor Srpske otkako je SNSD sa koalicionim partnerima na vlasti.

– Privilegija je učestvovati u ovakvim projektima kakav je ovaj u Doboju – rekao je on.

On je poručio da će građani Doboja imati najsavremenije uslove za liječenje, dostojnih 21. vijeka.

– Zdravstveni radnici će moći da pokažu sva svoja znanja koristeći najsavremeniju tehnologiju i opremu. Gradnjom ove bolnice zdravstveni sektor ne zaustavlja investicije. Gradićemo bolnice u Zvorniku, Foči i Gradišci – naveo je on.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić izjavio je da je neizmjerno zahvalan svim zvaničinicima Srpske zato što je Doboj postao gotovo najveće gradilište u Srpskoj.

Doboj: Kamen temeljac za novu bolnicu (Foto: RTRS)

– Ponosni smo što je Doboj postao značajan zdravstveni centar – istakao je Јerinić.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Doboj Mladen Gajić rekao je da mu je čast i privilegija što je domaćin ovog događaja i polaganja kamena temeljca za bolnicu u Doboju.

– Ne sumnjam da će izgradnja teći predviđenom dinamikom. Mogu da kažem da ćemo u boljim uslovima pružati kvalitetniju uslugu – poručio je on

Direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Chan izrazio je zadovoljstvo zbog projekta izgradnje nove bolnice u Doboju.

– Mi smo najveća kineska kompanija koja se bavi medicinskom i zdravstvenom opremom. Bavimo se i međunarodnim farmaceutskim poslovanjem – rekao je on.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da prvi put prisustvuje ovakvom događaju.

Čestitao je premijeru Srpske, predsjeddavajućem Predsjedništva BiH i institucijama Srpske na ovako velikom događaju.

– Odnosi Kine i BiH su krenuli putem brzog razvoja – dodao je on,

Prethodno su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i direktor kompanije “Čajna sinofarm” Li Chan, potpisali ugovor za projektovanje, izgradnju i opremanje nove zgrade dobojske bolnice.

Doboj: Potpisan ugovor od 88,5 miliona KM za izgradnju nove bolnice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Chan potpisali su danas ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Potpisivanje sporazuma - Foto: RTRS

Potpisivanje sporazumaFoto: RTRS

Rok izgradnje bolnice prema principu “Ključ u ruke” je 36 mjeseci.

Potpisivanju ugovora u Doboju prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kineski ambasador u BiH Đi Ping, gradonačelnik Doboja Boris Јerinić i direktor Bolnice Sveti apostol Luka Mladen Gajić.

Nakon potpisivanja ugovora svečano je položen kamen temeljac povodom početka realizacije projekta.

Prema idejnom projektu, nova bolnica je koncipirana u jednom, monolitnom objektu, koji je jasno funkcionalno podijeljen po spratovima, prizemljem sa šest spratova, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Osim centralnog objekta, predviđena je izgradnja i tehničkog objekta.

Zbog poplave iz 2014. godine, koja je zadesila Doboj, u ovom idejnom projektu je predviđeno izdizanje temeljne postojećeg terena za 80 centimetara iznad površine.

Novi objekti bolnice su proračunati kao energetski efikasni. Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovana u skladu sa evropskim standardima, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije Republike Srpske, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, imaće glavni operacioni blok sa četiri operacione sale, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu i drugo.

Projektovani su odvojeni ulazi za pacijente i osoblje i ulaz u urgentni blok.

Nakon izgradnje nove Bolnice u Bijeljini, potpuno rekonstruisanog i izgrađenog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, novoizgrađene i potpuno opremljene Bolnice u Istočnom Sarajevu, kreće se u realizaciju projekta nove Bolnice u Doboju.

Projekat izgradnje po principu “ključ u ruke” predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu, s ciljem izgradnje moderne, savremeno opremljene bolnice za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga po najvišim standardima, građanima Doboja i susjednih opština.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.