TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pogledajte nove cijene putarine u Srbiji

Pogledajte nove cijene putarine u Srbiji

Zakonom o izmjeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je Skupština Srbije usvojila 8. jula i koji je objavljen u najnovijem broju Službenog glasnika, cijena putarine u Srbiji povećava se za 12 odsto. Novi zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, što u ovom slučaju znači od 16. jula, a u Putevima Srbije očekuju da novi cjenovnik počne da se primjenjuje krajem ovog mjeseca.

Naime, izmjene zakona omogućavaju Putevima Srbije da predlože novi cjenovnik svom Nadzornom odboru, koji ga zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje. Tek nakon odluke vlade i osmog dana od njene objave u Službenom glasniku počeće da se primjenjuju više cijene, koje će za sve dionice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura, objašnjavaju u tom javnom preduzeću.

Vlada Srbije navodi da je cijenu putarina povećala kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i djelimično postigne usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbijedi realne troškove održavanja i razvoja putne mreže.

Putarina od Beograda do Novog Sada sada će koštati 235 dinara umjesto dosadašnjih 210. Za dionicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara, umjesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (896), umjesto trenutnih 800.

Oni koji kreću na ljetovanje u Grčku moraće za dionicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara, umjesto 880, dok će vozači koji se upute ka Bugarskoj za korišćenje auto-puta do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara poskupjeti na 1.108 dinara.

Novi cjenovnik putarina za automobile kroz Srbiju i cjenovnik za vozače kamiona.

Prema novom cenovniku, naknada za putarinu iznosiće 4,0728 dinara po kilometru za I kategoriju vozila (automobili i kombi do 3,5 tone), odnosno 2,0364 dinara po kilometru za I-A kategoriju (motocikli). Motorna vozila sa prikolicom do 3,5 tone (II kategorija) plaćaće 6,1091 dinara po kilometru, a kamioni 12,2183 dinara, odnosno 24,4366 dinara po kilometru, u zavisnosti od toga da li pripadaju III ili IV kategoriji.

Izvor: Blic

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.