TV K3

android aplikacija

instaliraj

Poginuo 21 Palestinac u Gazi

Najmanje 21 Palestinac poginuo je rano jutros u izraelskoj vatri u Pojasu Gaze, a meta napada, prema navodima Izraela, bili su islamski militanti širom ove obalske enklave.

Poginuo 21 Palestinac u Gazi

 

 

Istovremeno, egipatski zvaničnici pripremaju revidirani prijedlog o prekidu vatre. Izraelski “Kanal 2” prenio je da je ostvaren napredak u pravcu sklapanja dogovora u Kairu, gdje se očekuje dolazak palestinske delegacije.

 

Izraelske tenkovske granate pogodile su kuće u DŽebaliji, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, ubile 13 ljudi i ranile veliki broj lica, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf Al Kidra. On je rekao da su među žrtvama jedan bolničar i beba.

 

Još osam ljudi, uključujući pet pripadnika iste porodice u DŽebaliji, poginulo je u ostalim napadima.

 

Zvaničnici bolnice u Gazi objavili su da je od početka sukoba 8. jula poginulo 1.224 Palestinaca, uglavnom civila. Na izraelskoj strani, život su izgubila 53 vojnika i tri civila.

 

UNRVA, glavna humanitarna agencija UN u Gazi, saopštila je da je situacija veoma teška, pošto se više od 200.000 Palestinaca sklonilo u njene škole i objekte poslije poziva Izraela civilima da napuste pojedine dijelove grada prije izvođenja vojnih operacija.

 

Akcija je pokrenuta radi uništavanja tunela koje militantna grupa Hamas koristi za izvođenje napada na izraelskoj teritoriji, kao i da se zaustavi ispaljivanje raketa na izraelsku teritoriju.

 

Mohamed Deif, lider Hamasovog oružanog krila, rekao je u snimljenoj poruci na televiziji da će Palestinci nastaviti da se suprotstavljaju Izraelu do ukidanja blokade Gaze.

Komentarišite

Your email address will not be published.