TV K3

android aplikacija

instaliraj

Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića?

Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića?

Protiv bivšeg generala takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, koji se tereti za zločine nad Srbima, podignuta je optužnica, nezvanično saznaje portal “Princip njuz”.

Penzionisani general takozvane Armije BiH sumnjiči se za ratne zločine počinjene na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Optužnica se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i na ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna 1994. godine.

U akcijama, koje je planirao i sprovodio Dudaković, ubijeno je 763 ljudi, od čega 263 civila i 470 vojnika, koji su bili zarobljeni i streljani.

Mnogobrojne televizije su objavljivale video-zapise na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Na jednom od njih čuje sa kako Dudaković viče: “Nek’ pali sve odreda!”, te kako naređuje streljanje dvojice zarobljenika. Te snimke Dudaković je nazivao “montažama” i “vađenjem riječi iz konteksta”.

Na jednom od snimaka, prilikom napada na Bosanski Petrovac Dudaković je izdao monstruoznu naredbu: “Kolji, pali, siluj i ubijaj sve što je srpsko!”.

Tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu, a prijava protiv njega podnesena je još 2006. godine.

Atif Dudaković rođen 2. je decembra 1953. u selu Orahova, u okolini tadašnje Bosanske Gradiške. Završio je srednju vojnu školu u Zadru, a 1976. Vojnu akademiju, smjer artiljerija.

 

(SRNA, RTRS)

Komentarišite

Your email address will not be published.