Podgorica: Novinari saslušani, pušteni na slobodu (VIDEO)

January 13, 2020, 1:34 pm
Glavni i odgovorni urednik portala IN4S, Gojko Raičević i urednik portala Borba, Dražen Živković, pušteni su da se brane sa slobode poslije saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivična djela izazivanje panike i nereda. Podršku ispred Tužilaštva dali su im funkcioneri DF-a.

Oni se terete da su u nedjelju, 12. januara, izazvali paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi sa događajem u vili Gorica u Podgorici, bez prethodne provjere informacije.

Raičević je nakon saslušanja rekao da se nesumnjivo radi o zavjeri policije, sudstva i tužilaštva, kojom koordiniše Američka ambasada, istakavši da nije slučajno što su baš juče uhapšeni Dražen Živković i on.

On je rekao da je to najavila i američka otpravnica Džudi Kuo, koja je neizostavan faktor nekih medija, koji su već juče crtali mete, i odredili koje su to krivične odredbe.

– Nakon hapšenja mlade koleginice Anđele Đikanović, ja sam svojim prijateljima rekao, sljedeći sam ja. Kao što njeno hapšenje nije bilo slučajno, ništa nije slučajno, jer je tu “super” NATO antihibridni tim sa raznoraznim forenzičkim metodama, koji sa određenim analitičarima iz Srbije, crtaju mete portalu IN4S – naveo je Raičević.

Raičević je pričao o pitanjima koja je redakcija IN4S postavljala premijeru Crne Gore Dušku Markoviću i na koja nisu dobili odgovor, a za koja on smatra da su ubrzali ovo hapšenje.

Raičević je rekao da je o vijesti zbog koje je priveden i pritvoren, dobio potvrdu od dva različita izvora, te da je i pored toga oprezno na kraju naslova stavljen i znak pitanja, i da je nakon objavljenog demantija Uprave policije i to objavljeno, te da je u tom smislu ispoštovan novinarski standard.

U vili “Gorica” u Podgorici, koju za prijem visokih gostiju i delegacija iz inostranstva koriste crnogorski predsjednik Milo Đukanović i vlada te države, u nedjelju po podne se zapalila razvodna kutija, a kvar je brzo saniran.

Portali Borba i IN4S prenijeli su juče da se u vili Gorica dogodila eksplozija i da su na lice mjesta upućene vatrogasne ekipe i policija.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore izrazio je najoštriji protest zbog hapšenja Raičevića i Dražena Živkovića.

– Ovo je drugi slučaj u posljednjih nekoliko dana da se novinari hapse zbog navodnog širenja panike i nereda i objavljivanja lažnih vijesti. Po našem mišljenju, ova hapšenja, čak i kada se utvrdi da je riječ o neistinama i kršenju etičkog kodeksa novinara, nedopustiva su i smišljena da bi se ograničila ljudska prava i slobode i stvorio osećaj pravne nesigurnosti. Najveći proizvođač lažnih vijesti u Crnoj Gori je upravo ova vlast koja kreira ambijent straha i širi paniku zbog navodne odbrane države od spoljnih neprijatelja i sopstvenih građana. Tako se stavljaju pod tepih ključni problemi države – izostanak reformi, nedostatak vladavine prava i korupcija na najvišem nivou, a u Crnu Goru na mala vrata uvodi vanredno stanje. Na to ukazuju ne samo hapšenja novinara, već i cijelog jednog poslaničkog kluba – kazali su iz CIN-CG.

CIN-CG apeluje na sve novinarske poslenike da uz poštovanje profesionalnih standarda i Kodeksa obrađuju teme od javnog interesa.

Podsjećamo, podgorička policija uhapsila je glavne i odgovorne urednike crnogorskih portala Borba i IN4S Dražena Živkovića i Gojka Raičevića zbog sumnje da su izvršili krivična djela izazivanje panike i nereda, saopštila je crnogorska Uprava policije.

Srna

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *