TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik – Orban: Јačaćemo saradnju Mađarske i Srpske

Dodik – Orban: Јačaćemo saradnju Mađarske i Srpske

 Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da će ta zemlja podržati očuvanje jedinstva BiH, ali da će biti rađeno i na jačanju odnosa Budimpešte i Banjaluke.
On je rekao da je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom zaključeno da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć.

“Pojačaćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda”, istakao je Orban u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji sa Dodikom, koji danas završava trodnevnu posjetu Mađarskoj.

Orban je dodao da je cilj je da se uspostave što bolji odnosi BiH sa EU i da će biti rađeno na njihovom jačanju.

On je zahvalio Dodiku što je njegovom posjetom Mađarskoj otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

“Posjeta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji”, istakao je Orban.

On je naglasio da je pohvalno što je Dodik posjetio Srbe koji žive u raznim područjima u Mađarskoj.

“To pokazuje da srpski rukovodioci imaju pažnju za Srbe”, rekao je Orban

Mađarska zainteresovana za saradnju sa svim djelovima BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH.
Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

“Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim”, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.