TV K3

android aplikacija

instaliraj

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu

 U Sudu BiH počelo je suđenje Alminku Islamoviću za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Broda 1992. godine.

Islamović je, prema Tužilaštvu BiH, kao nekadašnji pripadnik i komandir voda Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, optužen u šest tačaka da je od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u podrumu stare stanice policije u Brodu.

Islamoviću je na teret stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika, prenosi Birn.

Tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da će navode optužnice dokazati svjedočenjem 40 lica, čitanjem iskaza sedam svjedoka i ulaganjem više od 100 materijalnih dokaza.

“Na osnovu provođenja svih dokaza, Sud će van svake razumne sumnje moći da pravilno donese odluku kojom ga proglašava krivim i, u skladu sa zakonom, donese odgovarajuću kaznu”, istakao je Barašin.

Islamovićev branilac Senka Nožica navela je da dokazi Tužilaštva BiH nisu dovoljni da se van svake razumne sumnje utvrdi krivica njenog branjenika, ali će, kako je rekla, uvodnu riječ i plan dokaza iznijeti kada počne dokazni postupak odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. mart.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.