Počelo suđenje bivšem ministru policije: Jovičić znao da “Optel” nema bankarsku garanciju

February 25, 2019, 3:04 pm

Firma “Optel” sa kojom je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić (46) zaključio  ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio veza imala je svu dokumentaciju, ali nije imala bankarsku garanciju i sa tim je bio upoznat ministar.

Rekli su ovo u Osnovnom sudu u Banjaluci svjedoci tužilaštva, na suđenju Jovičiću i direktoru “Optela” Alešu Majkiću koje terete da su MUP Srpske oštetili za 260.000 KM.

Svjedoci su rekli i da oprema nikada nije isporučena.

Bišva radnica Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP- RS  Jasna Kovačević rekla je da joj je Majkić kazao da ne može da ispuniti bankarsku garanciju i da je to rekla nadležnima.

Istakla je da je u vezi s tim slučajem pravila dva zapisnika i u jednom je navela da firma ne može da ispuni bankarsku garanciju.

– Načelnica Ranka Kovačević mi je rekla da izbrišem to sve u vezi bankarske garancije i traženja mjenica iz zapisnika. Pretpostavljam da je ministar znao da firma ne može da da bankarsku garanciju, ali ja nisam sa njim kontaktirala i ne mogu da tvrdim -kazala je Kovačevićeva.

Istakla je da je pregledala dokumentaciju i utvrdila da je firma „Optel“ pozitivno poslovala godinu ranije, a zatim je Majkić tražio i avansno plaćanje, što mu je i odobreno.

– Nakon nekog vremena pitala sam Majkića doslovno “Jadan bolan, jesi ti uplatio Hiteri” dobavljaču koji je trebao da isporuči opremu i rekao je da jeste. Imali smo nekoliko kontakata, ali me poslije izbjegavao – kazala je Kovačevićeva.

Načelnica Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a RS Divna Lovrić rekla je da je postojala sumnja da ova firma finansijski loše stoji i da je to prenijela ministru.

-Za nabavku opreme vođen je pregovarački postupak, jer je riječ o opremi sa određenim specifičnostima, pa je dokumentacija o tome bila pod oznakom „tajno“ – istakla je Lovrićeva i dodala da ministar od nje nije tražio da se neka firma favorizuje.

Svjedok Ranka Kovačević rekla je da je tokom 2013. godine bila tri mjeseca načelnik Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP- RS. Ona je pojasnila da je komisija za nabavku opreme konstatovala da “Optel” ispunjava sve uslove.

-Kada  sam saznala da firma ne može da da bankarsku garanciju tražila sam da se potpiše izjava pod punom materijalnom odgovornošću kao vid garancije da će posao biti obavljen. Lovrićeva i ja smo 20. seprembra 2013. godine upoznale ministra sa tim da nema bankarske garancije.  Ministar je rekao da se još pričeka – kazala je Kovačevićeva i dodala da je ugovor o nabavci opreme zatim potpisan 23. septembra.

Optužnica

Optužnica tereti Radislava Jovićića da je i pored toga što je znao da  firma “Optel” iz Banjaluke posluje sa gubitkom, sa njenim direktorom Alešom Majkićem 23. septembra 2013. godine zaključio  ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio veza.

Na osnovu tog ugovora “Optelu” avansno je isplaćeno 260.445 KM, ali oprema nije isporučena. Na teret mu je stavljeno da je nesavjesnim radom oštetio ustanovu na čijem čelu je bio.

U optužnici se navodi da je  Majkić nakon što oprema nije isporučena 2. septembra 2014 zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP RS. Taj ugovor je zaključen  radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 KM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 KM.

Majkića terete da je tada izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mijenice iako je znao da nema pokriće.

Goran Obradović – srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *