Počeli “Petrovdanski dani Srebrenice 2017”

Počeli “Petrovdanski dani Srebrenice 2017”

Prikazivanjem dokumentarnog filma “Djeca” autora Denisa Bojića, u Bajinoj Bašti je počela tradicionalna memorijalna, duhovna, kulturno-sportska i humanitarna manifestacija “Petrovdanski dani Srebrenice 2017”, čije je zvanično otvaranje predviđeno za subotu, 8. jul.

Za sutra najavljena promocija knjige “Srebrenica – Laž i podvala srbskom narodu” autora Ljiljane Bulatović i prikazivanje dokumentarnog filma o ruskim dobrovoljcima, neće biti održani.

Bulatovićeva je odustala od predstavljanja knjige zbog negativnih medijskih komentara, te medijske hajke koja se povela protiv nje i načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića.

Ona je poručila da ne želi da podiže tenzije i doprinosi nestabilnosti u ovoj sredini.

Zvaničnom otvaranju manifestacije prethodiće sportska takmičenja i prikazivanje dokumentarnog filma “Dosije Srebrenica” u srebreničkom Kulturnom centru.

U nedjelju, 9. jula, u 8.00 časova biće organizovana tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi u koju će se uključiti i veća grupa radnika u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Istog dana, u Srebrenici će biti nastavljena sportska takmičenja, a memorijalni turnir u malom fudbalu, posvećen sveštenomučeniku Slobodanu Lazareviću koji je ubijen 5. jula 1992. godine prilikom služenja vjerskog obreda u selu Krnjići, biće odigran na igralištu u naselju Jezero.

Tokom manifestacije, u Skelanima će biti održano guslarsko veče na kojem će nastupiti višestruki pobjednik guslarskih festivala srpskih zemalja Đorđije Koprivica.

Biće organizovane posjete i uručivanje poklona materijalno ugroženim porodicama poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, zatim veče duhovne muzike i paljenje petrovdanskih lila.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan, 12. jula, kada će nakon Svete liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biti organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih i poginulih u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Petrovdana 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile, dok je sedam živih naknadno umoreno, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Organizator “Petrovdanskih dana Srebrenice 2017” i sjećanja na poginule srpske vojnike i ubijene civile je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

 

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.