Počast palim borcima Kasindolskog bataljona

Pripadnici nekadašnjeg Kasindolskog bataljona i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, njihovi potomci i članovi porodica, te brojni mještani Kasindola, okupili su se danas na "klancu", mjestu gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i uspostavljena prva borbena linija.

Počast palim borcima Kasindolskog bataljona

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Kasindo Slobodan Maunaga rekao je Srni da se u sklopu manifestacije “Dani kasindolskog bataljona” svake godine organizuje i “Pohod na klanac”, što predstavlja jednu vrstu hodočašća i odavanja počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona.

On je istakao da je istovremeno srećan, ali i ganut, kada vidi da je i ove godine po lošim vremenskim uslovima na ovaj pohod krenulo stotinjak ljudi, jer se i na ovaj način ratni put Kasindolskog bataljona i borba za opstanak Srba na području Sarajeva čuva od zaborava.

“Klanac je prva uspostavljena borbena linija prema Kijevu /naselje pored Trnova/ i mjesto gdje su 10. jula 1992. godine pale prve žrtve. Na klancu su mučki iz zasjede zapucale naše komšije i ubili četiri naša momka, iako je bilo govora da su tu zajedničke straže, te da rata neće biti”, naglasio je Maunaga.

On je dodao da je za sve učesnike pohoda, na “klancu” obezbjeđen pravi vojnički pasulj.

Maunaga je podsjetio da će u nedjelju, 24. juna, kod spomen-obilježja u Kasindolu biti služen parastos i položeno cvijeće za 98 palih boraca Kasindolskog bataljona.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.