Pobjedimo različitost – Uroš Živković šestogodišnji heroj

U Potočanima kod Prnjavora živi šestogodišnji Uroš Živković koji se danas vodi kao indigo dijete. Sve ove godine pratile su ga mnoge komplikacije koje medicina ni dan danas nije dovoljno istražila. Dijagnostikovano mu je stopostotno oštećenje sluha što se direktno odrazilo i na njegov govor. Bez obzira na sve nevolje, Uroš se nije odvojio od društva jer je našao način da ostvari svoje želje i da se nametne u društvu od koga često, zbog svoje različitosti, nije bio shvaćen i prihvaćen. Pre nepune dvije godine njegova majka Tanja formirala je kreativni kutak u kome zajedno sa Urošem izrađuje čokoladne praline.

Pobjedimo različitost – Uroš Živković šestogodišnji heroj

“To je zapravu Ukijev kreativni kutak. Nije nastao baš preko noći, već se spontano razvijao i oblikovao prema Urošu. Njegove sklonosti i interesovanja su nas vodile u razvoju tog kutka. Na taj način smo uspijevali da zaokupimo pažnju svog djeteta i da mu pomognemo da se razvija u svom svijetu koji je za nas još uvijek nepoznat”, kaže Tanja.

Napominje da je veoma teško riječima izraziti osjećanja i zbog toga roditelji nastoje da u što većoj mjeri smanje događaje koji mu kvare raspoloženje, a što više povećaju one koji ga uveseljavaju.

“To je pravilo kojeg bi svi na ovom svijetu trebalo da se drže prema svojoj djeci. Pošto Uki ne govori ovo je jedan od načina da komunicira sa svijetom. Za vrijeme tih aktivnosti Uki se osjeća kao kod kuće, miran, spokojan i zadovoljan, a to nam je najbitnije”, priča majka Tanja Živković.

Živković ističe da ovo nije nikakav biznis. Mnogi misle samo na novac i zaradu i to im je glavna ideja vodilja.

“Život je mnogo drugačiji. Ništa ne može da zamijeni veseli Ukijev osmjeh ili predani zagrljaj u trenutcima prave dječije sreće. Mi smo naučili da se radujemo svakom novom danu sa našim sinom koji nam je na mnogo načina pokazao šta je to ljubav, a da je nismo ni bili svijesni”, ističe Živković.

U današnjem svijetu, kako kaže, teško je razlikovati se od drugih. Međutim to im je svakim danom davalo sve više snage i volje da nastave da se bore za Uroša.

“Danas mogu da kažem da je Uki jedno srećno i zadovoljno dijete okruženo porodicom i prijateljima. Iz dana u dan gradi svoj mit o jednom nepoznatom svijetu, a mi možemo samo da učimo od njega. Uroš je za nas heroj koji je dobio mnoge bitke za samo svojih šest godina života”, kaže Tanja Živković.

14. juna u hotelu “City” u Prnjavoru, sa početkom u 12 časova, biće organozovana izbložba svih čokoladica koje nastaju u njihovom kreativnom kutku kojeg su nazvali “Ukijeva čokoladna bajka”. Tog dana moćiće se vidjeti svi radovi njihovog dvogodišnjeg truda.

Izložbu su podžali načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, hotel “City”, primarijus anesteziolog dr. Milan Švraka, cvjećara “Dada”, vinarija “Vasić”, štamparija “Tehnoprint”

 

(TV K3)

 

Komentarišite

Your email address will not be published.