Plenković: Niko ne zna koliko će trajati energetska kriza

May 12, 2022, 6:40 pm

Hrvatska je dosad primila 18.000 ukrajinskih izbjeglica, a problem s aktualnom energetskom krizom uzrokovanom ruskom agresijom je što se ne zna koliko će trajati, saopštio je danas premijer Andrej Plenković.

“Problem kod ove krize je što niko ne zna koliko će trajati, a instrumenti za kontrolu cijena energenata su slabi”, rekao je Plenković u govoru na konferenciji mladih evropskih lidera. (EYL40), u kontekstu posljedica ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Mi zapravo nemamo mehanizme na svjetskom nivou za kontrolu cijena energenata”, izjavio je hrvatski premijer, i naglasio da je iz tog razloga “potrebno zajedničko evropsko rješenje” za tu krizu.

Plenković je govorio pred četrdesetak mladih uspješnih pojedinaca iz cijele Evrope, a među njima je bila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, navodi Hina.

Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Plenković je rekao da je to događaj za koji je malo ljudi očekivalo da će se zaista dogoditi, i da je “zanimljivo” da su se informacije obaveštajnih službi zapadnih saveznika tu pokazale “potpuno precizne”.

On je naglasio da stav službenog Zagreba ostaje puna solidarnost s Ukrajinom, i da je u Hrvatsku dosad stiglo 18.000 Ukrajinaca.

(Tanjug – Foto: Tanjug/Hina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.