TV K3

android aplikacija

instaliraj

Plate od 2.400 do 4.400 maraka

Sudije i tužioci u Republici Srpskoj u zavisnosti od pravosudne ustanove u kojoj rade i dalje će imati osnovnu platu od 2.400 maraka do 4.400 maraka

Plate od 2.400 do 4.400 maraka

Ovo je predviđeno zakonom o platama i naknadama sudija i tužilaca, koji je Vlada RS po hitnom postupku uputila u Narodnu skupštinu RS, a o kojem će konačnu riječ dati poslanici na posebnoj sjednici koja se održava u utorak.

Zakon je na dnevnom redu zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, koji je NSRS usvojila 10. aprila ove godine.

Prema ovom zakonu, najmanju platu imaće sudije osnovnih i okružnih sudova i to 2.400 maraka, a najveću predsjednik Vrhovnog suda RS, koji će mjesečno kao osnovnu platu dobiti 4.400 maraka.

Predsjednici osnovnih i okružnih privrednih sudova mjesečno će dobijati 2.800 maraka, s tim da će oni predsjednici osnovnih sudova koji imaju 30 ili više sudija zarađivati 3.200 maraka, a oni gdje radi 60 i više sudija 3.600 maraka.

Sudije okružnih sudova mjesečno će zarađivati 3.000 maraka, dok će sudije Vrhovnog suda imati 3.800 maraka.

Slično je i s tužiocima, koji će u okružnim tužilaštvima mjesečno zarađivati 2.400 maraka, dok će glavni republički tužilac imati platu od 4.400 maraka. Glavni tužioci okružnih tužilaštava imaće platu od 3.400 maraka, dok će republički tužioci imati 3.800 maraka.

“Plate neće biti povećavane sve dok prosječna mjesečna neto plata u RS izračunata za kalendarsku godinu ne bude veća od hiljadu maraka”, navodi se u zakonu o platama i naknadama sudija i tužilaca.

Istim zakonom definisano je da, pored plate, sudije i tužioci u RS imaju plaćenih 30 radnih dana odmora i neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 odsto od plate.

“Neto naknada za godišnji odmor plaća se kao dodatak na redovnu platu u julu svake godine, bez obzira na vrijeme korišćenja godišnjeg odmora”, navodi se između ostalog u zakonu. Izvor: Nezavisne novine

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.