TV K3

android aplikacija

instaliraj

Petar Kunić : Ustavni sud BiH je enklava, za njega ne važe pravila

Petar Kunić : Ustavni sud BiH je enklava, za njega ne važe pravila

Profesor prava u penziji i bivši poslanik u PS BiH, Petar Kunić, smatra da bi skupštine Republike Srpske i Federacije BiH trebale da imenuje troje domaćih sudija, umjesto troje međunarodnih, kao što je prvobitno bilo i dogovoreno na sastanku vlasti i opozicije RS.

Komentarišući novi prijedlog zakona o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji je ostalim partijama iz Srpske stigao iz SNSD, Kunić za Srpskainfo kaže da nema puno razlike u načinu imenovanja sudija između prvobitne verzije i ove nove, ali da se čini da je, ipak, bolja prva varijanta.

On je dodao da je Ustavni sud planski napravljen kako bi sudio uz pomoć međunarodne zajednice.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je enklava. On odudara od principa izbora i sastava od svih ostalih organa vlasti u BiH. Taj sud je planski napravljen tako da sudi uz pobočnu pomoć međunarodne zajednice – kaže Kunić.

 

Podsjetimo, u prijedlog zakona o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji su lideri stranaka u Srpskoj načelno usaglasili u ponedjeljak, pisalo je da se sudije biraju tako što jednog bira Narodna skupština RS, a dvoje sudija predstavnički doma Parlamenta FBiH.

Inače, to je sadašnja praksa kada se biraju ostale sudije u Ustavnom sudu BiH, gdje predsjednik Srpske dostavlja Narodnoj skupštini kandidate, a poslanici su ti koji ih biraju.

Međutim, u novom prijedlogu zakona, koji je ostalim partijama iz Srpske stigao iz SNSD, piše da se domaće sudije biraju tako što ih imenuje Predsjedništvo BiH, i to dvojicu iz FBiH a jednog iz RS, a to imenovanje treba da potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osim toga, promjenjen je i sam naziv akta – prvi se zvao Zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, dok se dokument koji je u opticaju naziva Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH prethodno biranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.