PD PS o ukidanju naknada za prevoz zaposlenima u institucijama BiH

September 16, 2015, 7:40 am

Predlagač zakona navodi da je dosadašnji model obračuna naknade za prevoz, koji je baziran na utvrđivanju visine naknade prevoza na osnovu potvrda ovlaštenih prevoznika, pokazao brojne nedostatke i u praksi doveo do brojnih problema koji za posljedicu mogu imati pokretanje brojnih sudskih sporova s neizvjesnim ishodom.

U obrazloženju predloženog zakona precizira se da će novim podzakonskim aktom biti predviđen model obračuna naknade za prevoz zasnovan na udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog – cijena po kilometru, a ne na osnovu potvrda ovlaštenih prevoznika kao što je to sada slučaj.

Prema podacima Savjeta ministara BiH, ukupni izdaci po osnovu plaćanja naknade za prevoz iz budžeta BiH povećavaju se iz godine u godinu i sa nepunih 28 miliona u 2012. godini u 2014. dostigli su 29 miliona KM.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, a kojim se predviđa ukidanje naknade licima zaposlenim u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radni tijelima koji obavljaju u toku radnog vremena.

Na dnevnom redu, takođe u drugom čitanju, nalazi se i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o prekršajima, koji je utvrđen na inicijativu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, bilo bi omogućeno licu protiv kog je izdat prekršajni nalog da plaćanjem polovine izrečene novčane kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga bude oslobođen plaćanja ostatka kazne.

Drugom izmjenom predviđa se da u slučajevima kada se utvrdi da za prekršaj indirektnih poreza kažnjeni izbjegne da plati novčanu kaznu ili mjeru naplate protivvrijednosti robe izrečene rješenjem suda, sud od UIO zatraži provođenje postupka prinudne naplate.

Predložene odredbe, kako se navodi u obrazloženju zakona, od izuzetnog su značaja za prikupljanje finansijskih sredstava koja se uplaćuju na Jedinstveni račun za koji je odgovoran UIO.

U Republici Srpskoj i FBiH od prošle godine na snazi je mogućnost plaćanja polovine kazne u roku od osam dana, što je dalo dobre rezultate.

Na predloženom dnevnom redu nalaze se i Prijedlog zakona o azilu i Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, te izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2014. godinu.

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog strategije BiH za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Prijedlog akcionog plana za period 2015 – 2018.

Početak sjednice, koji je zakazan za 10.00 časova, rezervisan je za pitanja poslanika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *