Patite li od nedostatka vitamina B12? Zbog njega možda imate problem sa memorijom

Patite li od nedostatka vitamina B12? Zbog njega možda imate problem sa memorijom

Lekari ne traže uvek tokom rutinskog testiranja krvi da se proveri nedostatak B12, pa to može da prođe neopaženo, posebno jer su brojni simptomi vrlo opšti. Vremenom, uz lošu ishranu, manjak vitamina može da izazove i oštećenje nerava i pod većim rizikom od deficita su osobe starije od pedeset godina, kao i oni sa stomačnim problemima

Lekari ne traže uvek tokom rutinskog testiranja krvi da se proveri nedostatak B12, pa to može da prođe neopaženo, posebno jer su brojni simptomi vrlo opšti. Vremenom, uz lošu ishranu, manjak vitamina može da izazove i oštećenje nerava i pod većim rizikom od deficita su osobe starije od pedeset godina, kao i oni sa stomačnim problemima.

“To je lako izbeći. Važno je prepoznati simptome vitamina B12 i preduzeti korake da se to izbegne”, kaže Stejsi Nelson iz bolnice u Masačusetsu.

Ljudi sa celijakijom ili Kronovom bolešću ili oni koji su smanjivali želudac, mogu da imaju manje želudačne kiseline, što automatski znači i manju apsorpciju vitamina B12. Vegani su takođe pod rizikom, i svi oni koji su prestali da jedu sve životinjske namirnice treba da razmisle o uzimanju žitarica, kvasca ojačanih ovim vitaminom ili uopšte same suplemente. Ovo posebno važi za trudnice na veganskoj ishrani koje planiraju da doje. Deca koja nemaju dovoljno ovog vitamina, mogu da pretrpe trajna neurološka oštećenja.

Takođe, dve vrste lekova za čir i refluks smanjuju lučenje želudačne kiseline potrebne za oslobađanje B12 vitamina. Postoje dokaz da i neki lekovi koje uzimaju dijabetičari mogu da smanje njegovu apsorpciju posle nekoliko godina.

Osobe koje imaju pernicioznu anemiju, takođe mogu da imaju problem jer ovo autoimuno stanje utiče na proizvodnju unutrašnjeg faktora u želucu pa se vitamin B12 ne može apsorbovati iz probavnog sistema. Često manjak ovog vitamina prolazi neprimećeno jer u mnogi simptomi kao umor, slabost, zatvor, gubitak apetita i mršavljenje povezani i sa nekim drugim obolenjima. Drugi simptomi nedostatka ovog vitamina su utrnulost i trnci u rukama i stopalima, a koji su česti i kod dijabetesa i spinalne stenoze.

Izvor: Nedeljnik

Vitamin B12 izuzetno je važan za određene telesne funkcije, kao što je formiranje crvenih krvnih zrnaca i obnavljanje nerava, i njegov deficit može da stvori probleme kao što su anemija, ili slaba memorija i rasuđivanje, piše Harvard Health.

Komentarišite

Your email address will not be published.