Parovi koji žive odvojeno imaju više šanse za sretniju vezu

January 9, 2020, 7:50 am
Psihoterapeutkinja i voditeljica emisije Lucy Beresford autorica je knjige “Sretni odnosi”. Smatra da se uspješni odnosi postižu ravnotežom između neovisnosti i emotivne posvećenosti.

Odvojen život može olakšati pronalaženje prostora za disanje u vezi, smatra ona.

Beresford također smatra da su ovakvi odnosi zdraviji od tradicionalne bajke o trajnoj ljubavi pod jednim krovom.

Ipak, Simon Duncan, profesor socijalne politike na Univerzitetu Bradford, smatra da odvojeni život može biti negativna sklonost, odnosno izbor za očuvanje veze kada zajednički život nije podnošljiv.

On smatra da postoje važne vještine od kojih niko ne treba bježati, kao što su kompromis i poštovanje koje se gradi tokom zajedničkog života. Kako god, generalno bi zaključak bio, ako pitate psihologe, da je u dugotrajnim vezama važno da svaki partner ima svoje “mjesto za bijeg”. Osim toga, mnoge veze ne uspiju jer partneri prerano počinju živjeti zajedno. Dakle, prema tome, moglo bi se zaključiti da je dobro da svako ima svoje mjesto za stanovanje.

Ako ne morate nužno svaku noć zajedno spavati, možete se podsjetiti kako je ponekad lijepo kad nekom nedostaje partner. Ljubav će, ako odvojeno stanujete, definitivno duže ostati “napeta”. Osim toga, svaki čovjek voli svoj prostor za stanovanje urediti onako kako mu odgovara, a ovako nećete morati sklapati kompromise i imat ćete više slobode.

S druge strane, zajedničko stanovanje ima i dosta svojih prednosti, jer se tako razvija bliskost i u prilici ste da lakše spoznate odgovarate li vi i partner jedno drugom.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *