TV K3

android aplikacija

instaliraj

Parkinsonova bolest vjerovatno počinje u crijevima

Parkinsonova bolest vjerovatno počinje u crijevima
Ljudsko tijelo prirodno stvara protein alfa-sinuklein koji se između ostalog nalazi u mozgu na krajevima nervnih ćelija. Međutim, različite forme ovog proteina koje se skupljaju u jedno povezane su s oštećenjima nervnih ćelija, kao i s pogoršavanjem nivoa dopamina. Osim toga, one uzrokuju probleme s kretanjem i govorom – glavnim obilježjima Parkinsonove bolesti.

Najnovija otkrića podupiru dugogodišnju teoriju da abnormalno presavijeni alfa-sinuklein može nastati u crijevima, a zatim se proširiti u mozak preko vagusnog živca koji izlazi iz moždanog stabla i koji prenosi signale od i do mnogih organa uključujući i crijeva.

“Nova otkrića podržavaju i daju prve eksperimentalne dokaze da Parkinsonova bolest može početi u crijevima i ići prema vagusu”, rekao je Ted Dawson, profesor neurologije na medicinskoj školi Univerziteta Johns Hopkins i koautor istraživanja.

Svi eksperimenti rađeni su na miševima. Istraživači tvrde kako se pogrešno udubljeni alfa-sinuklein širi u mozgu miševa i vjeruju da su isti simptomi i kod ljudi. U ekspermentu je korišteno stotinu miševa kojima je u crijevo ubrizgavan pogrešno udubljeni alfa-sinuklein, nakon čega su pratili stanje.

Nakon mjesec je pogrešno savijeni protein bio prisutan u nekoliko struktura unutar moždanog stabla, dok je nakon tri mjeseca bio pronađen i u drugim dijelovima mozga, uključujući amigdulu i dio srednjeg mozga. Nakon sedam mjeseci bio je prisutan u još više područja.

Daljnji rad otkrio je da su miševi pokazali pad nivoa dopamina u mozgu, nakon čega je uslijedio progresivni gubitak dopaminskih neurona. Također su pokazali probleme u svojim motoričkim sposobnostima, kao što su poteškoće u izgradnji gnijezda, kao i problemi s pamćenjem, tjeskobom i ponašanjem.

Vjeruju da će ova studija pomoći u pronalasku lijeka te da će ometanje pogrešnog savijanja alfa-sinukleina u crijevima zaustaviti Parkinsonovu bolest.

Ova studija je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je druga grupa istraživača otkrila da su osobe čije je slijepo crijevo uklonjeno u ranim godinama života imala smanjen rizik od kasnijeg razvoja Parkinsonove bolesti.

“Ova studija dodaje podršku dokazima koji ukazuju na to da promjene u crijevima igraju ključnu ulogu u začetku Parkinsonove bolesti, iako se ne vjeruje da je to jedino mjesto na kojem bi se ona mogla razviti. Identificiranjem i zaustavljanjem tih promjena prije nego stignu do mozga možda ćemo moći spriječiti pojavu većine simptoma Parkinsonove bolesti i poboljšati živote ljudi koji će biti pogođeni”, rekla je jedna od istraživačica dr. Beckie Port.

Komentarišite

Your email address will not be published.