TV K3

android aplikacija

instaliraj

Parastos za srpske civile ubijene u akciji “Sana 95”

Parastos za srpske civile ubijene u akciji “Sana 95”

Služenjem parastosa u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu danas će biti odata počast za 296 srpskih civila ubijenih prije 23 godine u akciji “Sana 95”.

Parastos će služiti sveštenici Eparhije, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

Predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je Srni da većina srpskog stanovništva 14. septembar 1995. godine doživljava kao jedan od najgorih dana jer ih podsjeća na progon i muke u egzodusu.

Prema njegovim riječima, u akciji “Sana 95” ubijeno je 296 Srba kojima će odati počast i pokloniti se njihovim sjenama.

“Jedino ispravno jeste da se osude svi zločini koji su se tada dešavali, da se ružne stvari ostave iza nas i da se septembar proglasi mjesecom mira i tolerancije. Želimo da skrenemo pažnju da jedan narod treba da poštuje osjećaje drugog”, istakao je Prošić.

On je naveo da u Bosanskom Petrovcu živi 4.500 Srba koji čine većinsko stanovništvo u ovoj federalnoj opštini. On kaže da zbog toga nije logično da se taj dan u ovoj opštini već godinama proslavlja kao dan oslobođenja.

Očekuje se da parastosu prisustvuje veliki broj Srba, te predstavnici Skupštine opštine, udruženja građana koja djeluju na području opštine, kao i poredstavnici zavičajnih udruženja iz Banjaluke, Beograda i Novog Sada.

(Srna)

Komentarišite

Your email address will not be published.