TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pametni telefoni kao prisluškivači

Uređaji sa operativnim sistemom „Android“ mogu da budu pretvoreni u mikrofone bez dozvole i znanja vlasnika. To se postiže preko žiroskopa unutar uređaja koji se koristi za određivanje orijentacije. Stručnjaci sa „Stanforda“ pokazali su kako oni mogu da se prilagode da hvataju zvučne talase i tako prisluškuju svoje vlasnike.

Pametni telefoni kao prisluškivači

Zajedno sa bezbednosnom firmom „Rafael“ stvorili su aplikaciju za Android operativni sistem koju su nazvali Žirofon. Ona pokazuje koliko je lako da se vibracione pločice na pritisak, koje sačinjavaju žiroskop, prilagode da hvataju zvuk na frekvencijama od 80 do 250 herca.

„Pokazujemo da su žiroskopi u pametnim telefonima dovoljno osetljivi da mere akustične signale u blizini uređaja. Signali koje hvata su ispod 200 herca. Ipak, uspeli smo da dokažemo da je nakon obrade signala moguće jasno identifikovati glas. Pošto iOS i Android ne zahtevaju nikakve specijalne dozvole da se pristupi žiroskopu, naša analiza pokazuje da aplikacije i aktivni veb sadržaj, koji inače ne može da pristupi mikrofonu, može da preko žiroskopa prisluškuje u blizini“, kažu istraživači „Stanforda“.

Na sajtu Stanford Security Research je dat link prema sajtu gde ljudi putem smartfonova mogu da pogledaju, testiraju i vide efikasnost ovoga. Ništa se ne snima bez saglasnosti.

Uprkos tome što ovo za sada funkcioniše samo na uređajima sa Androidom, istraživači tvrde da je samo pitanje vremena kada će to moći da se uradi i na „ajfonovima“ (gde žiroskopi rade sa frekvencijama ispod 100 herca).

Otkriće je tek jedno u nizu poglavlja kontroverzne afere oko prisluškivanja koja traje više od godinu dana.

 

(RTS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.