Paleksić: Sve spremno za ponavljanje izbora u Doboju

February 19, 2021, 11:34 am

 Predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Doboj Nenad Paleksić rekao je da 50.615 birača može da ostvari pravo glasa na ponovljenim izborima u Doboju u nedjelju, 21. februara, na 89 biračkih mjesta od ukupno 106.

Paleksić je rekao Srni da na tim biračkim mjestima jedino neće moći glasati građani koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog i kovid tima.

On je naveo da je sve spremno da se ponove izbori i da je GIK po instrukciji CIK-a izvršio provjeru uslovnosti prostorija gdje su bila biračka mjesta i donio odluku o promjeni tri biračka mjesta.

Prema njegovim riječima, dva biračka mjesta iz Zajednice etažnih vlasnika Pijeskovi, kao i biračko mjesto u Fudbalskom klubu “Željo” izmještaju se na Saobraćajni fakultet.

“Gdje god se moglo insistirali smo da biračka mjesta budu u većem prostoru”, rekao je Paleksić.

On je poručio da GIK neće dozvoliti da se izborni proces dovede u pitanje, da se naruši javni red i mir, i da će se svima omogućiti da u skladu sa zakonom posmatraju izborni proces i da glasaju.

Paleksić je napomenuo da su popunjeni birački odbori i imenovani svi članovi i zamjenici, te istakao da pojedini politički subjekti, kojih je ukupno 85, nisu predali svoje prijedloge za članove.

“Bilo je i odustajanja jer pravilo je bilo po instrukciji Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da oni koji su bili zamjenici članova i predsjednika po automatizmu dolaze na mjesto članova biračkih odbora, pa je nakon njihovog odustajanja GIK morao da popuni prethodno zatraživši od političkih subjekata da dostave prijedloge za članove, što je i urađeno, izuzev za njihove zamjenike koje nisu dostavili”, rekao je Paleksić.

On je naveo da je na ponovljenim izborima prijavljeno više posmatrača u odnosu na izbore održane 15. novembra, kojih je trenutno više od 4.100 i svi su dobili akreditacije.

“Među posmatračima su i imena koja nisu iz Doboja, dosta ih dolazi iz Banjaluke i Teslića, a tu ima imena i političara”, rekao je Paleksić, koji smatra da je veliki pritisak posmatrača bespotreban jer se stvara nepotrebna gužva na biračkim mjestima.

On je naveo da će poštujući epidemiološke mjere svim posmatračima biti omogućeno da prate izbore.

“Međutim na prvom mjestu u biračko mjesto moraju da uđu supervizori ispred CIK-a, zatim posmatrači ispred međunarodnih organizacija, posmatrači udruženja `Pod lupom` i tako dalje”, rekao je Paleksić.

Lokalni izbori u Srebrenici i Doboju biće ponovljeni 21. februara, odlučio je CIK.

Građani će na ponovljenim izborima za gradonačelnika birati između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Jerinića i SP-a Srđana Todorovića.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako su naveli, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK-u.

 

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.