Pale: Osveštan spomenik patrijarhu Pavlu (VIDEO)

October 17, 2020, 1:43 pm

Uz sasluženje sveštenika paljanske parohije danas je osveštan Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama.

Spomenik je dar paljanske kompanije “Stanišić” stanovnicima Pala povodom 25 godina njenog postojanja i rada, a urađen je u bronzi. Osvešatnju spomenika prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čurbrilovi,predstavnici lokalne zajednice I građani .

Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila osveštali su sveštenci paljanske parohije uz sasluženje protojereja stavrofora Vladislava Topalovića . Spomenik je dar je kompanije “Stanišić” stanovnicima Pala .

Spomenik visok 2,5 metra urađen je u bronzi, težine je oko 350 kilograma, a pravljen je u livnici “Janković” u Smederevu. Akademski vajara Bojan Mikulića iz Banjaluke istakao je da mu je ukazana velika čast I povjerenje da radi lik Patrijarha Pavla.

Izgradnjom spomenika odaje se počast velikom čovjeku, blaženopočivšem srpskom patrijahu Pavlu koga su za života mnogi nazivali “živim svecem”.

Na postolju spomenika ispisane su riječe patrijarha Pavla – “Proći će sve ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek”, a postavljen je ispred ulaza u hram u položaju blagosiljanja vjernika.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i konzul Ambasade Srbije u BiH Olivera Šopalović i brojni građani .

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *