TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pacijentkinja svira violinu dok joj operišu tumor na mozgu (VIDEO)

Pacijentkinja svira violinu dok joj operišu tumor na mozgu (VIDEO)

Zatvorenih očiju, Dagmar Tarner, prelazila je iz skale u skalu dok su iznad nje stajali ljekari iznad njene otvorene lobanje.

Violiniskinja, koja je saznala da ima tumor nakon što je imala napad tokom koncerta, bila je veoma zabrinuta da bi nakon operacije mogla da izgubi motoričke sposobnosti koje su ključne za sviranje violine, prenosi nationalgeographic.rs.

Neurohirur je znao da, kako bi sačuvao pacijentkinjine motoričke funkcije, uklanjanje tumora mora da uradi nevjerovatno precizno. Zbog toga je od Tarnerove tražio da svira tokom operacije, prenosi The Washington Post.

Nekada je ovaj postupak bio osporavan, ali ovaj slučaj je još jedan dokaz za uspješnost zahvata. Neurohirurzi tokom operacije prilaze veoma blizu dijelova mozga koji kontrolišu funkcije kao što su govor ili pokret. Kako bi bili sigurni da ništa od važnih funkcija nije ugroženo, tokom operacije drže pacijenta budnim.

Bolnica King’s College u Londonu, u kojoj se liječila Dagmar Tarner, često sprovodi ovakve zahvate, a najčešće pacijentima tokom operacije daju test jezika, rekao je Kejumars Aškan, jedan do ljekara koji je nadgledao operaciju Tarnerove, i koji je takođe muzičar.

“Prije dvadeset godina prioritet je bio očuvanje osnovnih pokreta pacijenta”, rekao je Aškan za Sunday Times. “Nismo ni sanjali da ćemo nekada moći da očuvamo najfiniji pokret potreban za sviranje violine.”

  http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.