Ovo nikako ne bi trebalo da radite: Kako da spasete mobilni telefon kad se pokvasi!

October 4, 2014, 8:26 am

Kada vam telefon upadne u vodu prvo odmah izvadite bateriju (čak i ako je ona prazna). Izvadite i SIM karticu! Sve vidljive delove telefona obrišite mekom krpom. Rastavite telefon onoliko koliko je to moguće i odstranite sve kapljice u unutrašnjosti.

Nemojte previše tresti telefon, kako se voda ne bi razlivala u unutrašnjosti!

Telefon ne sušite fenom!

Sušenje fenom će samo pogurati vodu tamo gde ona već nije dospela i napravićete još veću štetu. Koristite usisivač, upotrebite najtanji nastavak (onaj sa najmanjim otvorom za usisavanje), a ukoliko nemate usisvač ostavite telefon da se sam osuši, oko pola sata.

Nakon usisavanja i/ili sušenja spustite telefon na mesto koje skuplja valgu – u činiju punu pirinča! Ostavite telefon ili smartfon tako makar celu noć i povremeno mešajte pirinač, kako bi zrna novog pirinča zamenila mesto sa onim zrnima koja su već pokupila višak vode.

Pomažu i kuglice!

Ukoliko ste u mogućnosti da pronađete više kesica sa kuglicama, koje se obično isporučuju sa garderobm i obućom, stavite ih oko telefona, i one mogu da pomognu u prikupljanju vlage – što više, to bolje! Zasićene kuglice su obično bele, a one koje još uvek mogu da prihvate vlagu su bezbojne, odnosno providne.

Dakle, najbolje što možete da uradite za telefon, ako vam upadne u vodu, jeste da:

  1. Izvadite bateriju
  2. Ne pokušavate da ga uključite
  3. Ne pokušavate da ga punite odmah nakon brisanja vode
  4. Očistite telefon detaljno i ako nemate kud dalje – upotrebite pirinač.
  5. Kada to postane moguće odmah odete u ovlašćeni servis svog telefona.

Ovako su šanse najveće da će sve biti u redu, ali  čak ni tada ne možete biti sigurni da će telefon raditi normalno ili da će raditi uobičajeno na duži vremenski period.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.