TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ovas blagotvoran poput majčinog mlijeka

Ovas blagotvoran poput majčinog mlijeka

O ljekovitim svojstvima zobi je pisao još Hipokrat, koji je preporučivao ovseni čaj kao lijek protiv mnogih bolesti. Ali drevni Grci su ipak smatrali ovu biljku korovom i stočnom hranom.

U sjevernoj Evropi ovas je, naprotiv, bio veoma cijenjen. Skandinavci su govorili: “Zob i haringa su hrana bogova”. Isto mišljenje su imali i Škoti, koji su od zobi pravili čuvenu kašu. Njihove komšije Englezi su u početku ismijavali ovaj običaj.

U narodnoj medicini ovas su obično koristili za liječenje stomačnih tegoba. Osim toga, odvar od zrna i brašna zobi su davali bebama u slučaju ako majka nije imala dovoljno mlijeka. Savremena istraživanja su potvrdila da ovas ima u svom sastavu većinu mikroelemenata i vitamina koje sadrži majčino mlijeko.

Sva ljekovita svojstva

Ovas u zrnu ima u svom sastavu puno bjelančevina, aminokiselina, eteričnih ulja, vitamina A, S, V i K, cinka, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, hroma, fosfora, flora i joda. Osim toga, on sadrži amide antranilove kiseline, koji sprečavaju razvoj malignih ćelija u debelom crijevu. Polifenoli, koji se takođe nalaze u zobi, blagotvorno utiču na rad jetre i podstomačne žlijezde, a tireostatin – na funkcionisanje štitne žlijezde. Ovas stimuliše metabolizam, poboljšava probavu, izbacuje iz organizma toksine i djeluje kao blagi diuretik.

U narodnoj medicini ovas se koristi u liječenju bolesti želučno-crijevnog trakta, gastritisa, pankreatitisa, holecistitisa, anemije, šećerne bolesti, astme, ekceme, oboljenja bubrega i zglobova. Osim toga, odvar od zobi je efikasno prirodno sredstvo koje pomaže pušačima da ostave cigarete.

(N.N)

Komentarišite

Your email address will not be published.