Otvoreno pismo Srba i Jevreja: Ne dodjeljujte nagradu čovjeku koji negira Jasenovac!

Otvoreno pismo Srba i Jevreja: Ne dodjeljujte nagradu čovjeku koji negira Jasenovac!

Predstavnici jevrejske i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj uputili su otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku, predsjedniku i odbornicima Skupštine Grada Zagreba povodom prijedloga da nagradu glavnog grada Hrvatske dobije kontraverzni režiser Jakov Sedlar.

U otvorenom pismu, srpski i jevrejski predstavnici su gore imenovane pozivali da ne prihvatite prijedlog Odbora za javna priznanja i odbiju dodijelu nagradueGrada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru.

“Uvjereni smo da Jakov Sedlar zbog svog glasnog, upornog i dubokog istorijskog revizionizma tu cijenjenu nagradu ne smije dobiti”, navodi se u pismu i ističe da su revizionistički stavovi naročito prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu “Jasenovac – istina“, koji je izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti.

“U njemu je koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor, u njemu su umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od strane ustaškog režima. Film obiluje falsifikatima i lažima, tvrdi da je pravi logor smrti uistinu nastao tek nakon Drugog svjetskog rata, o čemu ne postoje nikakvi dokazi”, ističe se u pismu.

Dodjelom nagrade Grada, Skupština bi, navode, pokazala svoje slaganje s takvim opasnim stavovima i potakla jačanje istorijskog revizionizma, a Hrvatsku bi svrstalo među one u kojima fašizam jača i zabrinjava cijelu demokratsku Europu.

“Odluka o nagradi donosi se tačno na dan kada su ustaše prije 72 godine započele uništavanje Jasenovca i tri dana prije obilježavanja proboja preživjelih logoraša. Iskreno se nadamo da ona neće biti dodijeljena čovjeku koji tvrdi da tog koncentracijskog logora zapravo nije bilo. To nije samo suprotno istorijskim činjenicama, već je suprotno moralnoj obavezi i istorijskoj odgovornosti da se zločin takvih razmjera i takvog karaktera ne zaboravi i ne ponovi. Nagrađivanje čovjeka bez takva moralnog osjećaja i bez takve istorijske odgovornosti neminovno će biti shvaćeno kao legitimiranje onog što je zakonom zabranjeno – negiranje žrtava Holokausta i genocida”, ističu predstavnici srpske i jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Otvoreno pismo, koje je upućeno i na adrese hrvatske predsjednice, premijera i predsjednika Sabora potpisali su Sanja Tabaković, predstavnica jevrejske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština u Republici Hrvatskoj, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Saša Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zagreba.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.