TV K3

android aplikacija

instaliraj

Otvoren “ART simpozijum Јahorina 2014”

Međunarodna likovna kolonija "ART simpozijum Јahorina 2014" koja je otvorena sinoc, okupila je 15 slikara, vajara i grafičara iz Španije, Bugarske, Norveške, Crne Gore, Srbije i BiH.

Otvoren “ART simpozijum Јahorina 2014”

Koloniju su otvorili likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović i osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijum Јahorine” Lazo Savić, koji su istakli da je ova jedinstvena likovna manifestacija treći put posvećena temi “Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format”.

Savić je potvrdio da, uprkos teškim i neizvjesnim finansijskim mogućnostima, i dalje ne odustaje od ideje da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom na Јahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

U pratećem programu otvaranja Kolonije upriličena je izložba prošlogodišnjih ostvarenja, kao i promocija Kataloga “ART simpozijum Јahorina 2013”.

Istoričar umjetnosti i likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić istakla je da okupljeni umjetnici nastavljaju “multikulturalni dijalog likovnih poetika”.

“Multikulturalni dijalog različitih kulturnih sredina započet je prije 12 godina u `ART simpozijumu Јahorina`. Tokom svih ovih godina taj dijalog se širio i postajao pravo internacionalno stjecište različitih umjetničkih poetika”, napisala je u Katalogu Grandićeva.

Ona ističe da su umjetnici iz Јapana, Rusije, Francuske, Španije, Italije, Bugarske, NJemačke, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Republike Srpske svojim slikama i skulpturama ponudili slojevitost, kompleksnost i višedimenzionalnost stvaralačkog čina.

“Tema figuracija svoje ishodište našla je u individualnim vizuelnim doživljajima. Sučelili su se ovdje realno i ekspresija, figuracija i apstrakcija, različiti mentalni prostori mišljenja…”, naglašava Grandićeva, doajen likovne kritike u Republici Srpskoj.

Ona zaključuje da “bilo da je riječ o tematikama koje mogu i da se ponavljaju, ili o srodnim umjetničkim poetikama umjetnika iz cijelog svijeta, ključno obilježje ovog likovnog saborovanja jeste dobra i uspješna organizacija”.

“Art simpozijum Јahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra “Јahorina” i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Јahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Јapana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su đela predstavljena na 50-ak izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Јahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Na 12. saziv Međunarodne likovne manifestacije “Art simpozijum Јahorina 2014” došli su Merete Londal iz Norveške, Mirjana Lučić iz Španije, Živko Mutafčijev i Svetla Radulova-Markova iz Bugarske, Sreten Milatović iz Crne Gore, te Andreja Baćo Vasiljević, Đorđe Arnaut, Željka Momirov i Pavel Pop iz Srbije.

NJihove kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH su Marko Kusmuk, Branimir Maksimović, Nada Radović, Dejan Kovačević, Zlatko Dević i Bakir Terzimehić.

Zatvarnje Kolonije predviđeno je za 23. jul.

Komentarišite

Your email address will not be published.