TV K3

android aplikacija

instaliraj

Otvaranje poglavlja 23 i 24 najvjerovatnije 19. jula

Poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o članstvu sa EU biće najverovatnije otvorena 19. jula, saznaje Tanjug iz dva izvora.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 najvjerovatnije 19. jula

Dizanje rampe dogovoreno je danas u Parizu, gde se održava Samit o Zapadnom Balkanu.

Tanjug je ranije danas preneo informacije iz diplomatskih izvora da bi, ukoliko dođe do konsenzusa među zemaljama članicama, poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena najranije 18. jula, kada u Briselu počinje dvodnevni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU.

Premijer Aleksandar Vučić ranije danas je “prognozirao” takav ishod, rekavši da “ne bi isključio” mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvanicnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je uoči odlaska u Pariz rekao u Beogradu da će o ovom pitanju razgovarati sa nemačkom kancelarkom i evropskim zvaničnicima, tačnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je Srbija učinila sve što je do nje.

U međuvremenu je procurelo da je Britanija dala saglasnost, pošto se pre izvesnog vremena saznalo da ima izvesne “tehničke” rezerve.

Inače, u Briselu su poglavlja 23 i 24 ponovo na dnevnom redu, na sastanku radne grupe Saveta zaduženog za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora.

Prema najavama iz Londona, očekuje se da će ovoga puta Velika Britanija dati svoju zvaničnu saglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Prema ranijim informacijama Tanjuga, u toku su intenzivni razgovori sa Hrvatskom, kako bi se posle više od tri meseca blokade, na početku slovačkog predsedavanja Evropskim savetom, postigao konsenzus svih zemalja članica EU o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Slovačka je najavila da očekuje da će tokom narednih šest meseci njenog predsedavanja Unijom Srbija napredovati i otvoriti više poglavlja u pristupnim pregovorima.

TANJUG

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.