TV K3

android aplikacija

instaliraj

Otvaranje gasovoda “Tanap”, Turska postaje gasno čvorište

Otvaranje gasovoda “Tanap”, Turska postaje gasno čvorište

Turska u utorak otvara gasovod “Tanap”, kojim će dobijati gas iz Azerbejdžana preko Gruzije. Time Evropa dobija nove dotoke gasa. Srbija nastoji da se preko Bugarske priključi na novi gasovod. Puštanju u rad, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Tanap – Transanadolijski gasovod” nadovezuje se na “Tap – Transjadranski gasovod”. Zajedno čine Južni gasni koridor, koji će kroz više zemlja dopremati gas do Italije. Ima i podršku Evropske unije.

“Na ovom gasovodu nije primenjen Treći energetski paket zbog koga je, da kažem, stradao ‘Južni tok’ i zbog koga je problem i sa ‘Turskim tokom’. To je jedna alternativa”, ističe bivši diplomata Srećko Đukić.

Turska već ima dva direktna dotoka ruskog gasa “Plavim” i “Transbalkanskim” gasovodima, a uskoro će dobiti i treći – “Turski tok”. Sa “Tanapom”, koji je alternativa ruskom gasu, Turska postaje značajno gasno čvorište.

Naša zemlja sa Bugarskom razvija projekat gasovoda Niš–Sofija i sa susedima pokušava da se izbori za drugu cev “Turskog toka”.

“Bugarska je nama ključna”, rekao je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Navodi da su Vučić i Borisov pre otprilike mesec dana verovatno napravili dobre dogovore da se napravi konekcija između Bugarske i Srbije.

“Trend potrošnje gasa u Evropi rapidno raste, mislim da će ove godine premašiti 200 milijardi kubnih metara gasa. Prošle godine je iznosio oko 190 milijardi kubnih metara i bez sumnje, nema socijalnog i ekonomskog razvoja u 21. veku bez prirodnog gasa”, poručuje Srećko Đukić.

Gasovod “Tanap” postaje još važniji s obzirom na najavu “Gasproma” da će od sledeće godine obustaviti isporuke gasa preko Ukrajine.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.