TV K3

android aplikacija

instaliraj

Otkriveni dokumenti koji bacaju sjenu na zadnje dane Titovog života

Otkriveni dokumenti koji bacaju sjenu na zadnje dane Titovog života

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svjetlo na posljednje mjesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivšoj državi.

Kako je prvi izvijestio slovenački portal 24ur, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja je zadnji put korištena kao sklonište u vrijeme vazdušne opasnosti za vrijeme kratkotrajnog slovenačko junskog rata s JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim liječenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

Većina papira otkriva što je sve plaćeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujući na lagodan život koji je okruživao Tita i u njegovim zadnjim danima.

Naime, kako piše 24ur, u mjesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram “baby beefa”, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta i 90 kilograma konzervirane šunke.

U istom jednomjesečnomperiodu plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni…

Osim računa koji ukazuju na kako se u to vrijeme živjelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsjednika Jugoslavije koštati 33.437 dinara. Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od dva miliona i sto hiljada dinara. Liječio ga je konzilij u kojem je bilo sedam ljekara, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan ljekar iz SAD i Rusije, piše hrvatski Večernji.

Tito je u UKC Ljubljana proveo zadnja četiri mjeseca svog života. Iako je poznato da nije baš slušao ljekare i da se nije želio odreći omiljene hrane i pića, Tito je zadnjih 68 dana bio u umjetnoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i piće koja je, prema pronađenim računima, plaćena u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

Očito je da je ta hrana i piće bila naručena za njegovo osoblje, a ne za samog Tita, prenosi Klix.

(Srpskainfo – Foto: Stevan Kragujević/Wikipedia)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.