Otkriće koje mijenja sve: Punjenje mobilnih telefona postaje prošlost!

Otkriće koje mijenja sve: Punjenje mobilnih telefona postaje prošlost!

Naučnici sa Univerziteta Michigan uspjeli su proizvesti novu vrstu materijala za procesore koji troši 100 puta manje energije u odnosu na poluvodički sistem koji je trenutno u upotrebi.

To znači da bi telefoni bliske budućnosti trebali trošiti i do 100 puta manje energije i, što je najvažnije, puniti se puno rjeđe.

Pomoću nove tehnologije omogućit će se punjenje telefona i drugih mobilnih uređaja jednom u tri mjeseca. Materijal pod nazivom “magnetoelektrični multiferoik” formiran je od tankih slojeva atoma koji stvaraju magnetski polarni film koji će uređajima omogućiti da rade na principu energetskih udara umjesto stalnog dotoka struje. Ovo će omogućiti smanjenje potrošnje energije, odnosno korištenje samo djelića iskorištene energije jer poluvodiči rade na principu kontinuiranog protoka struje, prenosi “Zimo“…

S ovim materijalom moguće je izraditi ekosistem uređaja koji zahtijevaju manje punjenja, što bi moglo biti korisno za razvoj moćnih i energetski efikasnijih industrijskih i medicinskih uređaja.

Iako je ova tehnologija obećavajuća, naučnici za sada nisu objavili cijenu baterije, kao ni njen uticaj na okruženje i životnu sredinu. Nažalost, ovakve baterije za komercijalnu upotrebu neće biti spremne još neko vrijeme, tačnije sigurno ne prije 2030. godine, ali do tada ćemo vjerovatno svi imati čipove pa nam baterije više neće biti toliko niti bitne.

 

Komentarišite

Your email address will not be published.