TV K3

android aplikacija

instaliraj

Osveštani spomen-soba i spomenik palim borcima

Osveštani spomen-soba i spomenik palim borcima

U Ljubinju je osveštana i otvorena spomen-soba i otkriven centralni spomenik za više od 60 poginulih boraca 3. Bataljona ljubinjskog pri Bilećkoj brigadi Vojske Republike Srpske.

Na centralnom spomeniku u Ljubinju nalaze se imena 62 borca koji su dali život za taj mali grad i Republiku Srpsku. Simo Pešut izgubio je sina jedinca, koji je poginuo braneći Ljubinje.

„Moj sin je poginuo ovdje. Neka mu je vječna slava i svim borcima koji su poginuli. Moram se osjećati kao i ostali, šta ćeš, moraš, šta čovjeka zadesi to mora da izdrži“, kaže Pešut.

Spomenik i centralna spomen soba osvšetani su nakon 25 godina od kraja rata i to samo zahvaljujući ljubinskoj boračkoj organizaciji.

Kažu trebalo je to ranije, niko nije imalo sluha, pa su oni pokrenili inicijativu i nakon sedam mjeseci uspjeli da se na dan bataljaona oduže svojim saoborcima. Nažalost, kažu danas su borci degradirani i strahaju za budućnost zbog međusobnih podjela.

Osveštanju su prisustvovali predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić i predstavnici Miniostarstva rada i boračke zaštite, opštine Ljubinje, te boračkih organizacija iz istočne Hercegovine.

Spomenik od bijelog kamena izradio je vajar Dalibor Rosandić iz Trebinja.

(BN TV)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.