Ostrvo prekriveno sa 38 miliona komada otpada!

Naučnici koji se bave strujama u Tihom okeanu su pronašli oko 38 miliona komada raznog otpada na jednom izolovanom ostrvu između Novog Zelanda i Čilea, javio je AP, pozivajući se na izveštaj naučnog tima koji je objavljen danas.

Naučnici koji su se iskrcali na ostrvo Henderson kažu da je skoro sav otpad od plastike, dodajući da je to ostrvo najgušće natrpano otpadom od svih mesta u svetu.

Okeanske struje svakodnevno izbace više od 13.000 komada otpada na ostrvo

Ostrvo se nalazi na spisku zaštičenih prirodnih lepota UNESKO. Među plastičnim predmetima su razne igračke, domine, četkice za zube, zaštitni šlemovi i druge stvari svih mogućih boja i veličina.

Vođa naučnog tima koji je boravio na ostrvu Henderson Dženifer Lavers je izjavila da se ostrvo nalazi na mestu gde se ukrštaju okeanske struje i da je zbog toga tolika količina otpada izbačena na obalu.

Količina plastike je zaista alarmantna, istovremeno je predivno i zastrašujuće, rekla je ona. Naučni tim je proveo više od tri meseca na ostrvu 2015. godine i za to vreme su sakupili 17,6 tona otpada od čega je dve trećine bilo prekriveno peskom.

Oni su izračunali da okeanske struje svakog dana izbace više od 13.000 komada otpada na ostrvo koje je dugo 10, a široko pet kilometara. Ostrvo Henderson je deo arhipelaga Pitkern koji je pod upravom Velike Britanije.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.