Ostaci svemirske letjelice od 8,5 tona mogli bi da završe u Srbiji

Ostaci svemirske letjelice od 8,5 tona mogli bi da završe u Srbiji

Početkom sledeće godine, kineska svemirska stanica Tiangog-1 vratiće se u zemljinu atmosferu gde će u potpunosti sagoreti. Ono što je zanimljivo jeste gde će se tačno dogoditi njen pad?

Svemirska stanica Tiangong-1 je dugačka 12 metara i široka 3,3 metra, a teška je ukupno 8.506 kilograma. Od 2016. godine izgubljen je kotnakt sa njom, a između januara i marta 2018. godine očekuje se njen ulazak u zemljinu atmosferu i pad.

Ostaci kineske svemirske stanice Tiangong-1 sagoreće u atmosferi između 43ºN i 43ºS geografske širine gde se nalazi nekoliko zemalja među kojima je i Srbija! 

U ovom području nalaze se Španija, Francuska, Italija, Crna Gora, Albanija, Srbija, Makedonija i Bugarska. Iako naučnici kažu da je još uvek rano predvideti tačno mesto pada, mnogi sugerišu da bi to moglo biti bliže tlu Srbije ili Bugarske.

Inače, letelica se trenutno nalazi na 300 kilometara od zemlje gde kruži, a kada ponovo uđe u atmosferu sagoreće u potpunosti. Ipak, s obzirom na to da je teška 8,5 tona neki njeni delovi će preživeti do pada na Zemlju.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentarišite

Your email address will not be published.