TV K3

android aplikacija

instaliraj

Osmi “Dukatfest” od 20. do 24. juna

Osmi Međunarodni festival folklora "Dukatfest 2015" biće održan od 20. do 24. juna u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru i Modriči, a takmičiće se ansambli iz Egipta, Moldavije, Italije, Indije, Srbije, Kipra, Rusije i Republike Srpske, odnosno BiH.

Osmi “Dukatfest” od 20. do 24. juna

Direktor programa Festivala Jovana Simić rekla je da će u tom periodu u ovim gradovima moći da se upozna tradicija svijeta.

– Prvi dan festivala, 20. jun, rezervisan je za izložbu “Dukat – čuvar tradicije” na Trgu Krajine u Banjaluci, dok će svečano otvaranje biti u porti hrama Hrista Spasitelja, a prethodiće mu defile učesnika kroz centar grada – najavila je Simićeva.

Prema njenim riječima, narednog dana učesnici će se predstavljati u drugim gradovima, dok će treći dan “Dukatfesta” biti organizovan izložbeno-prodajni salon na Trgu Krajine, gdje će, osim suvenira iz zemalja učesnica, moći da se kupe i suveniri napravljeni na radionicama u sklopu ovog festivala.

– Uveče nas očekuje centralna takmičarska manifestacija na kojoj će se ansambli učesnici takmičiti za najbolji stil, izvođenje i autentičnost, a predviđeno je da se održi na tvrđavi Kastel – rekla je Savićeva.

Direktor Festivala Natalija Trivić najavila je da će biti organizovane različite kreativne radionice i aktivnosti koje će zaokružiti jednu cjelinu u dane Festivala.

– Cilj projekta  “Dukatfest–novi folklor” jeste da edukujemo kreativce i sve oni koji žele to da postanu, da ih animiramo i uključimo u naše radionice kako bi naučili različite tehnike izrade suvenira – istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, projekt je apliciran agencijama UN, te je dobio podršku i razumijevanje ovih agencija.

Trivićeva je navela da je cilj angažovanja ove mreže ljudi i da se doprinese njihovom samozapošljavanju, te praćenje trendova i rasta i tržišta kada je riječ o izradi suvenira.

Prema njenim riječima, u okviru projekta “Dukatfest – novi folklor” biće održane radionice “Tradicionalno u novom”.

– Radionice će u Banjaluci početi 26. aprila, dok u Bihaću početak radionica predviđen je za 16. maj – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je pozvala sve zainteresovane da se prijave na ove radionice koje su otvorene do četvrtka, 23. aprila.

– Već imamo veliki broj prijavljenih, a kada spisak bude konačan, onda ćemo formirati grupe, jer su radionice podijeljene po tehnikama izrade, a to su radionice “Plavi vez”, “Dekupaž”, “Nakit od fimo mase”, “Keramika”, te radionica “Filc” – istakla je ona.

RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.