Osam instruktora Gorske službe spasavanja Srbije privedeno na KiM

February 25, 2019, 4:29 pm

U Gorskoj službi spasavanja Srbije Tanjugu je potvrđeno da su instruktori te Službe privedeni sinoć na Kosovu i Metohiji.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Tanjugu je ranije rečeno da su osmorica pripadnika GS S privedeni prilikom povratka sa Brezovice, nakon što su na toj planini u opštini Štrpce sproveli trodnevnu ubuku spasavanja iz lavina.

U Kancelariji navode da su hapšenje izvršili pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice ROSU, a u instruktore su prilikom privođenja i pretresa vozila bili sve vrijeme uperene duge cijevi.

Privedene su osobe koje su se nalazile u brendiranom vozilu Gorske službe spasavanja Srbije, dok je policija ostale instruktore, koji su se nalazili u tri privatna vozila, samo pretresla, a onda pustila da nastave put.

Privedeni instruktori su pušteni nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici u Uroševcu, gdje im je uzeta izjava i rečeno da ne mogu da se kreću “stranom državom” u brendiranom vozilu institucije Srbije.

Inače, instruktori su tim kombijem išli i do sada na KiM i nisu imali problema, i ovo je prvi put da su se susreli sa ovakvom vrstom neprijatnosti, što im je neshvatljivo, jer su na Brezovici bili kako bi sprovodili obuku za spasavanje ljudskih života, kažu u Kancelariji za KiM.

Kombi Gorske službe je, kako se navodi, na Kosovo i Metohiju ušao sasvim regularno, preko administrativnog prelaza Jarinje, nakon detaljnog pregleda i popisivanja opreme, i niko od policajaca na administrativnom prelazu nije nagovestio da bi moglo biti bilo kakvih problema.

U Kancelariji za KiM za Tanjug kažu da Gorska služba spasavanja Srbije nije prekršila nijedan propis ili dogovor o slobodi kretanja, i da je u ovom slučaju riječ o prekomjernoj upotrebi sile i ničim izazvanom maltretiranju pripadnika Gorske službe, o čemu će biti obavještene sve relevantne međunarodne institucije.

– Ovakvo postupanje prema grupi spasilaca još jedna je potvrda riješenosti Prištine da nastavi putem eskalacije i zatvaranja vrata dijalogu. Ovo je najogoljenija demonstracija sile koja za cilj ima zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji – rečeno je u Kancelariji za KiM.

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *