Opština Brod dobila softver za bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem (FOTO)

October 27, 2021, 1:43 pm

Opština Brod od danas je korisnik jedinstvenog poljoprivrednog softvera pod nazivom ,,AgroLife”. Tim povodom u ovoj lokalnoj zajednici boravili su predstavnici Privredne komore Republike Srpske  i kompanije ”Telegroup” koji su opštini uručili serifikat za korištenje kao i neophodnu opremu i tehniku.

Tehnički direktor kompanije ”Telegroup” iz Novog Sada Darko Šolar kaže da je opština Brod danas dobila jedan veoma napredan digitalni softver pod nazivom ”AgroLife” koji je razvila ova kompanije a koji se već uveliko primjenjuje u Srbiji

Podsjeća da će se od sada poljoprivrednim zemljištem na teritoriji Broda  upravljati na kvalitetniji način navodeći da je cilj softvera ”AgroLife” da pomogne poljoprivrednicima kojima će na raspolaganju biti mnogi napredni alati.

Šolar kaže da će poljoprivrednici kroz korištenje softvera, imati veoma preciznu vremensku prognozu kao i napredne satelitske snimke koji će moći da prikažu u kakvom su stanju usjevi.

Navode i da će od toga korist imati i lokalna samouprava koja će znati u kakvom je stanju zemljište koje je izdato u zakup poručujući da je to ključno za unapređenje i davanje subvencija za poljoprivrednike.

Sekretar Udruženje poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa kaže da je upotreba softvera  omogućena u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ a pored Broda ovaj projekat se realizuje i u Prijedoru, Srpcu i Trebinju.

Navodi da su  ovo prve četiri opštine u pilot projektu koji se realizuje u Srpskoj a za ove lokalne zajednice smo se odlučili jer imaju velike zemljišne površine koje se daju u zakup.

Šef Kabineta načelnika opštine Brod Vanja Nikolić kaže da će ovaj digitalni softver biti od koristi za unapređenje poljoprivrednih aktivnosti, navodeći da će ovo biti koriso i za poljoprivredne proizvođače ali i za lokalnu samoupravu.

Nikolić kaže da su danas dobili i pohvale od Privredne komore kao i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da je opština Brod šampion  u smislu stavljanja poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Projekat digitalizacije zemljišta realizuje kompanija TeleGroup i njemačka kompanija GIZ uz partnersku saradnju sa Privrednom komorom Srpske i uz podršku Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje. Projekat je počeo 2019.godine a predviđeno je da bude završen do 2022.godine.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *