Ol Star: Može li Jokić da ispiše istoriju?

January 24, 2020, 8:21 am

Srpski košarkaš Nikola Jokić mogao bi u noći između četvrtka i petka da ispiše istoriju srpske košarke u NBA ligi

Jokić je prije godinu dana postao prvi košarkaš još od Peđe Stojakovića koji je izabran za Ol-star tim.

Prije Stojakovića to je pošlo za rukom Vladu Divcu, koji je 2001. godine prvi, a i posljednji put igrao na utakmici najvećih košarkaških zvijezda na svijetu.

Srbija nikada nije imala startera na Ol-star meču i to bi moglo da se promijeni u noći između četvrtka i petka, prenosi B92.

Glasanje za startera funkcioniše tako što 50 odsto glasova čine navijači, 25 igrači i 25 predstavnici medija. Računica je sljedeća – onaj ko je imao najviše glasova navijača dobija jedan “bod”, a isto je i u glasanju igrača i medija.

Na primjer: Jokić je prethodne godine bio na sedmom mjestu po glasovima navijača (7), peti po glasovima igrača (5) i peti po novinarima (5).

Pošto glasovi navijača donose 50 odsto, u Jokićevom primjeru broj sedam se množi sa dva i potom se sabiraju 5 i 5. To nam daje zbir od 24, koji se potom dijeli sa 4 i na kraju dobijamo konačan broj – 6.

Jokiću je za dva “boda” izmaklo mjesto startera prošle godine, pošto je Pol Džordž posljednji upao sa zbirom od četiri. On je bio četvrti i po glasanju navijača, igrača i medija – 4*2+4+4 = 16/4 = 4.

Ove godine situacija je malo drugačija za Jokića, pošto ima mnogo veće poštovanje, što navijača, a što igrača i medija. Nikola će 99 odsto završiti na petom mjestu po broju glasova navijača, pošto je na posljednjem presjeku imao više od 100.000 glasova prednosti u odnosu na Karmela Entonija.

Jokićeva računica ovoga puta mogla bi da bude: 5*2+3+3 = 16/4 = 4. Onoliko koliko je donijelo Polu Džordžu učešće u prvoj postavi.

Stavili smo Jokića na treće mjesto po broju glasova igrača i medija, pošto su Lebron Džejms i Entoni Dejvis neprikosnoveni, a opet Jokić je odigrao mnogo više utakmice od Kavaja Lenarda i Pol Džordža.

Najveća konkurencija Jokiću za mjesto startera jeste Lenard, s obzirom da je po glasovima navijača na trećem mjestu i da je veoma poštovan među ostalim igračima u ligi.

Podsjećamo, petorku čine dva niska i tri visoka košarkaša.

(B92) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *