TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ogledala, TV i hrpa papira isijavaju negativnost

Ogledala, TV i hrpa papira isijavaju negativnost

Kada uđete u neku od prostorija vašeg doma, obratite pažnju na to kako se osjećate. Da li vas vaše okruženje inspiriše? Imate li osjećaj ravnodušnosti i anksioznosti? Ako je ovo drugo slučaj, onda je vrijeme da razmislite o dekoru vašeg doma.

Iznenađujuće, psiholozi tvrde da sljedeće stvari mogu uticati na vaše svakodnevne emocije.

Pokloni i stvari koje ste naslijedili

Vaša baka je imala dobre namjere kada vam je “proslijedila” tu kolekciju figurica, ali to ne znači da bi vi trebalo da ih zadržite. Često se držimo poklona i stvari koje smo naslijedili čak i kada nam se one ne dopadaju. Najčešće, jer osjećamo krivicu da ih se riješimo. One nas mogu emotivno opterećivati i uzrokovati fizički nered.

Zadržavamo stvari koje se ne poklapaju s našim stilom te tako stvaramo manjak prostora za stvari u kojima bismo istinski uživali i koje bi nam donosile radost.

Dječje stvari

To nije samo nekoliko igračaka na podu – to je prava dnevna plima igračaka, odjeće, raznih dodataka pa čak i umjetničkih djela. Nered koji djeca mogu napraviti često roditelje čini anksioznima, jer ga je dosta teško pospremiti i naći prostor gdje bi se određene stvari držale, a samim tim se povećava osjećaj kao da nemate kontrolu – osjećaj koji mnogi roditelji imaju kada stvari ne idu kao po loju.

Knjige koje više ne volite

Knjige mogu inspirisati tako snažne emocije, jer su vam one bili portali u nove svjetove te su vam dale nove živote i proširile svijet mašte. Obično težimo da zadržimo one koje su bile uz nas u teškim životnim trenucima.

Međutim, imajte na umu da knjiga može izazvati i negativne emocije, pogotovo ako je riječ o hrpama knjiga koje više nemate gdje skladištiti.

TV

Ako imate naviku da TV upalite čim dođete kući, poslušajte ovo: višak bespotrebne buke uzrokuje prekomjerni stres (i onemogućuje vam da lakše završite svakodnevne obaveze) pa bi bilo i više nego mudro da TV ignorišete bar sat vremena nakon što uđete u kuću.

Uspomene iz djetinjstva

Ponekad može biti prilično teško rastati se od omiljene lutke ili neke druge drangulije iz djetinjstva, jer je potrebno suočiti se s činjenicom da to neko bivše “blago” više ne posjeduje magiju koju je imalo i da ste se promijenili.

Veoma često, to shvatanje vas tjera da se uhvatite u koštac sa drugom činjenicom, a to je šta vam je sada izvor sreće. To, sigurno, više nije omiljena lutka i krajnje je vrijeme da prihvatite činjenicu da ste odrasli.

Ogledala

Ove dekorativne, reflektujuće površine možda nisu i najbolji izbor kućnog dekora. Naime, istraživanja pokazuju da stalno gledanje u ogledalu može izazvati stres.

Ne, niko ne sugeriše da maskaru nanosite “naslijepo” ili da uvijate kosu, a da ne gledate u ogledalo, već da upotrebu ogledala ograničite na kupatilo kako biste smanjili nivo stresa u svom životu.

Nepospremljen krevet

Preskakanje ove obaveze ima iznenađujuće negativan uticaj na vaš život. Organizacija je ključna za rukovanje svakodnevnim iskušenjima (i izazivačima stresa) pa je spremanje spavaće sobe, nakon što ustanete, od ključnog značaja.

I pošto vam spremanje kreveta svakog jutra može pomoći da postanete opušteniji i da bolje spavate, može vam pomoći i da se lakše nosite i izborite s anksioznošću i stresom.

Nekorištene potrepštine za hobi

Ostavljene ili neiskorištene potrepštine i materijali za hobi oblik su aspiracijskog nereda. Mnogo je lakše sakupiti materijale za hobi, nego izdvojiti vrijeme i trud da ga upražnjavate. A imate osjećaj da, sve dok imate pletiva u korpi, znate da pletete pa čak i ako igle niste dotaknuli mjesecima (možda čak i godinama).

Ta zaliha odražava posebno snažan ciklus krivice i anksioznosti, jer je to nešto na šta ste potrošili novac, a pomenuti materijal niste koristili.

Teške zavjese

Debele i teške zavjese omotavaju vaš dnevni boravak u tamu i gotovo odmah privlače svu prašinu u vašem domu. Uopšteno, što su namještaj i zavjese teži, to je i teža atmosfera u vašem domu. Postoje određeni periodi vremena kada prostorija zahtijeva teže zavjese, ali ove “ukrase” za prozore birajte pažljivo i imajte na umu: što su oni lakši i prozračniji, to ćete se i vi više tako osjećati.

Pogrešna boja

Boja ima dokazani psihološki efekat na raspoloženje. Poznato je da su crvena, narandžasta i vatrene nijanse veoma podsticajne i aktivne boje, plava i zelena su opuštajuće, a bež i siva su neutralne. Međutim, bitno je da birate boje koje volite, a ne one koje su trendi.

Primjera radi, ukoliko vas za bijelu (ili neku drugu boju) vežu negativne emocije, sigurno ne želite da je gledate svakodnevno u svom domu.

Polomljene stvari

Svaki put kada otvorite viseći element u kojem držite šolje i čaše, ona je tu: (primjera radi) vaša polomljena, starinska šolja za čaj. Možda ste već pokušali da je sastavite, više je i ne koristite, ali i dalje oklijevate da je bacite.

Psiholozi smatraju da je ovdje riječ o osjećaju nedostatka i neimaštine. Bojite se da nećete imati dovoljno i to je mentalitet siromaštva. A, u stvari, radi se o osjećaju kako niste dovoljno vrijedni. Ovo je i strah od puštanja stvari. Međutim, njegovanje mentaliteta siromaštva samo privlači neimaštinu, a okruživanje polomljenim stvarima kreira i sličnu energiju u vašem unutrašnjem i spoljašnjem životu.

Hrpa starih papira

Ima li išta stresnije, pogotovo ako su papiri u raznim dijelovima vašeg doma? Hrpe papira, bez obzira na to da li je riječ o starim računima (koje, u današnje vrijeme nema potrebe da čuvate – uslikajte ih i skladištite na jednom od mnogobrojnih cloud servisa!) ili čestitkama, mogu dovesti do anksioznosti i stresa. Dakle, bilo bi zaista mudro da pokušate da ih se riješite čim prije.

(Mini magazin)

Komentarišite

Your email address will not be published.